Bhután lenyűgöző túraútvonala 60 év után megnyílik a túrázók előtt

Bhután a világ egyik legrejtélyesebb országa. A Mennydörgő sárkány földjének meglátogatása már a járvány előtt sem volt könnyű dolog, de a lezárások óta még nehezebb. Mostantól azonban - akinek eddig is nagy álma volt ide eljutni - most mégnagyobb erővel vetheti bele magát a készülődésbe, ugyanis 60 év után először újra megnyílik a lélegzetelállító Trans Bhutan Trail - olvasható a CNN oldalán.

A Taktshang kolostor a Paro hegy oldalában Bhutan-banForrás: Shutterstock/ takeapicsforfun

A 250 mérföldes útvonal kilenc körzetet, két települést, egy nemzeti parkot és 400 történelmi és kulturális helyszínt köt össze. Azok az utazók, akik a teljes útvonalat végigjárják, 18 nagyobb hídon kelhetnek át és 10 000 lépcsőn baktathatnak fel. Az útvonalat megtehetik majd gyalog és mountain bike-al is.

Az útvonal helyreállítása és későbbi üzemeltetése is egy közösségi alapú projekt része, melynek célja, hogy visszahozzon a köztudatba egy ősi kulturális ikont, és fenntartható, zéró szén-dioxid-kibocsátás nélküli élményt biztosítson az ország zarándokai és az utazók számára - magyarázta a cikkben Sam Blyth, a Bhutan Canada Foundation elnöke. Hozzátette: "a Trans Bhutan Trail azt is lehetővé teszi, hogy Bhután gyermekei őseik nyomdokaiban járjanak".

Paro Taktsang hegyoldal BhutanbanForrás: Shutterstock/Hang Dinh

Az ösvény legnyugatibb pontja Haa városa, amely közel van a tibeti határhoz. A legkeletibb pont pedig Trashigang. A Bhutan Canada Foundation képviselője szerint egy ambiciózus gyalogló körülbelül egy hónapon belül járhatja be az egész utat, de a legtöbb turista valószínűleg három-, négy- vagy hétnapos kirándulások választ majd. 

Az ösvény helyreállításának kezdeményezője Jigme Khesar Namgyel Wangchuck király volt, aki 41 éve Bhután uralkodója. Az útvonal korábban egy sokak által látogatott buddhista zarándokút volt, mielőtt az 1960-as években tönkrement volna; abban az időben amikor Bhutánban utakat kezdett építeni. A király márciusban avatja majd fel a nyomvonalat Trongsában, Bhután középső részének szent városában.

A Bhutáni beutazásról érdemes tudni, hogy a tömegturizmus elkerülése végett az ország bevezetett egy kötelező napi díjat a turisták számára, ami bizony 250 dollár. Ez azonban tartalmazza a szárazföldi közlekedést, a szállást, az étkezést és az idegenvezetői szolgáltatások árát is. A cikk szerint ha ezt az elképzelést a transz-bhutáni ösvényre is alkalmazni fogják, akkor a potenciális túrázóknak időben engedélyt kell majd kérniük a kalandra. A tervek szerint ezt 2022 áprilisától tehetik majd meg.

Thimphu városa ButhanbanForrás: Imaginechina via AFP/Chookia/Chookia

A himalájai ország egyébként még mindig le van zárva a turisták előtt. Ezért úgy néz ki, hogy a királyság nagyjából akkor nyitja majd meg az országot, amikor a Trans Bhutan Trail nyitási időpontja is elérkezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek