Kifogták a világ legnagyobb édesvízi halát

Kambodzsa lakosai a kutatók szerint a világ valaha feljegyzett legnagyobb édesvízi halát fogták ki a Mekong-folyóból, egy ráját, amely körülbelül 300 kilogrammot nyom – olvasható a CNN oldalán.

A ráját lemérték, megjelölték majd visszaengedték a folyóbaForrás: AFP/Handout

A Boramy névre keresztelt – khmer nyelven „telihold" –  négyméteres nőstényt a tudósok elektronikus címkével látták el, hogy figyelemmel kísérhessék mozgását és viselkedését, majd visszaengedték a folyóba. "Ez nagyon izgalmas hír, mert ez a világ legnagyobb (édesvízi) hala" - mondta Zeb Hogan biológus, a Wonders of the Mekong természetvédelmi projekt vezetője. "Ez azt jelenti, hogy a Mekongnak ezen szakasza még egészséges... A remény jele, hogy hatalmas halak élnek itt."

A világ legnagyobb édesvízi hala 300 kilót nyomForrás: AFP/Handout

Boramy a rekordot egy 293 kilogrammos óriásharcsától szerezte meg, amelyet 2005-ben Észak-Thaiföldön fogtak ki a folyásiránnyal szemben. Miután egy halász horogra akasztotta a ráját, felvette a kapcsolatot a Wonders of the Mekong csapatával, amely segített megjelölni a ráját, és visszaengedni a folyóba. A folyóbizottság szerint a Mekong folyóban található a világ harmadik legváltozatosabb halpopulációja – bár az utóbbi években a túlhalászás, a szennyezés, a sós víz behatolása és az üledékek kimerülése az állományok jelentős csökkenését okozta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek