Gigantikus méretű tüskésráját fogtak ki a kambodzsai halászok

A kambodzsai halászokat a közelmúltban hatalmas meglepetés érte, amikor egy gigantikus, 180 kilós tüskésrája akadt a horgukra. A vaskos ráját a Mekong-folyó mélyéről vonszolták fel, miután véletlenül elkapott egy horogra akadt halat – olvasható a Live Science oldalán. 

A gigantikus rája véletlenül akadt horograForrás: Facebook/ Wonders of the Mekong/ CHHUT CHHEANA/Usaid Wonders Of The Mekong

Az óriási édesvízi rájakén (Urogymnus polylepis) azonosított szörnyeteget május 5-én véletlenül fogták ki a helyiek az északkelet-kambodzsai Stung Treng tartományban. A halászok azonnal riasztották a Wonders of the Mekong természetvédelmi csoport tagjait, akik segítettek eltávolítani a horgászzsinórt, lemérték, majd biztonságban visszaengedték a ráját a folyóba.

A masszív példány 180 kilogrammot nyomott, 1,9 méter széles és 4 méter hosszú volt, beleértve az ostorszerű mérgező farkát is, ami 1,5 méter hosszúnak bizonyult. Zeb Hogan halbiológus és a projekt igazgatója elmondta, az édesvízi óriás tüskésrája a legnagyobb tüskésrájafaj, ezért pályázni fognak vele a világ legnagyobb édesvízi halának címére.

Az óriásrája 180 kilót nyom - miután lemérték visszaengedték a folyóbaForrás: Facebook/ Wonders of the Mekong/CHHUT CHHEANA/Usaid Wonders Of The Mekong

"Keveset tudunk ezekről a rendkívül nagy halakról, mert a fogásokról szinte soha nem számolnak be" - mondta Hogan. Ez a kevés adat pedig a populáció alakulásának meghatározását is megnehezíti. A korábbi jelentések azonban azt sugallják, hogy az egyedek még ennél a behemótnál is nagyobbra nőhetnek. 

A Mekong folyó legnagyobb halának jelenlegi rekordere egy 293 kg súlyú óriásharcsa (Pangasianodon gigas), amelyet Thaiföldön fogtak ki. 2009-ben egy Thaiföldön fogott édesvízi óriás rája súlyát 249 és 349 kg közöttire becsülték, de hivatalosan soha nem mérték le.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek