Franciaországban a szokatlan júniusi hőségtől szenvednek

Helyenként 39-40 Celsius fokos hőmérséklettel rendkívüli és korai hőhullám érkezett kedden Franciaországba, s az előrejelzések szerint legalább szombatig eltart, ami június első felében nagyon szokatlan az országban. Szakemberek szerint a héten várhatóan megdőlő rekord-hőmérsékletek lehetnek, írja az MTI.

A gyerekek a délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban a „Miroir d'Eau” vízidomon játszva hűtik le magukatForrás: AFP/Philippe Lopez

Az észak-afrikai országok felöl Spanyolország érintésével érkező forróság hatásai az ország délnyugati részén már kedden érezhetők voltak, ahol 34 és 36 fok közötti hőmérsékleteket mértek, s helyenként a 40 Celsius fokot is elérte a hőmérő higanyszála. A meleg levegő fokozatosan teríti be Franciaország teljes területét, pénteken és szombaton az ország északi részén is 30 és 35 fok közötti hőmérsékletek várhatók.

A franciaországi Les Sables d Olonneban turisták fagylaltoznak a tengerparti kézműves fagylaltos kioszk előttForrás: Hans Lucas via AFP/Mathieu Thomasset / Hans Lucas/Mathieu Thomasset

 Az állami vasúttársaság, az SNCF azt közölte, hogy felkészült a hőségre, ellenőrzik a síneket és a vezetékeket, valamint több százezer palack víz áll rendelkezésre abban a reményben, hogy az utasoknak nem kell majd valahol órákat várakozniuk a forró napon.

Franciaországban a közelmúltban mértek már rendkívüli meleget júniusban, az abszolút rekord 2019-ben volt: akkor a déli Vérargues településen 46 Celsius fokot mértek árnyékban, de az június 28-án történt.

"Ez az első alkalom, hogy ilyen korán érkezik hőhullám, és először érjük el a 40 Celsius fokot ilyen korán az évben" – hívta fel a figyelmet kedden Olivier Proust meteorológus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek