Jó hír: Már korlátozások nélkül látogatható a magyarok egyik kedvenc úti célja

A spanyol egészségügyi minisztérium eltörölte az összes beutazási korlátozást az Európai Unió és a schengeni övezet bármely országából Spanyolországba érkező utazók számára. Sem oltási, sem gyógyultsági igazolást vagy negatív teszteredményt sem kell bemutatni a beutazáshoz – olvasható a schengenvisainfo.com oldalán.

Spanyolországban újra szabadon strandolhatnak az EU-ból érkező turistákForrás: Boris Stroujko / Shutterstock

A határozat június 2-án lépett hatályba, ugyanazon a napon, amikor a Spanyol Állami Közlönyben megjelent. A tárca erre a jelentésre hivatkozva kiemeli, hogy a tagállamok többsége már eltörölte a beutazási korlátozásokat az EU többi tagországából és a schengeni országokból érkezők számára, beleértve az oltási, gyógyulási vagy vizsgálati eredmények bemutatásának kötelezettségét is.

Az EU és schengen kívüli országokból érkezőket továbbra is tesztelik a reptérenForrás: Hans Lucas via AFP/Jc Milhet / Hans Lucas/Jc Milhet

„Spanyolországban a magas, európai uniós átlagot meghaladó átoltottság és az egészségügyi rendszer kedvező helyzete miatt célszerűnek tartják az Európai Unióhoz tartozó országokból érkezők utazási korlátozásának megszüntetését is, illetve annak megfontolásával a társult schengeni országokból" – olvasható a megjelent határozatban. Spanyolország az egyik utolsó olyan EU/schengeni tagország, amely beutazási szabályokat fenntartotta az uniós polgárok számára, holott a tagállamok többsége még a harmadik országokból érkező utazók belépési korlátozásait is megszüntette.

A spanyol egészségügyi minisztérium ugyanakkor rámutat, hogy az EU-n és Schengenen kívülről érkezőket érintő korlátozások nem változtak. „Azok az emberek, akik légi vagy tengeri úton érkeznek Spanyolországba olyan országokból, amelyek nem tartoznak az Európai Unióhoz, vagy nem minősülnek schengeni társult országnak, az első belépési ponton egészségügyi ellenőrzésnek vethetők alá, amely magában foglalja a testhőmérséklet mérését, és az okmányos ellenőrzést" – áll a határozatban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek