Ilyen páratlan és vadregényes kanyon kevés van a Földön!

Ha valaki úgy érkezik a szigetre, hogy nincs sok ideje, még az is beiktatja a kanyont a programjába, mert bár a fővárostól, Tajpejtől 2-3 óra alatt elérhető busszal, mégis olyan, mintha egy teljes más világba csöppennénk.

A Truku vagy más néven a Taroko őslakos törzsről elnevezett Taroko kanyon Tajvan egyik legfontosabb természeti látványossága. Kevesen vannak olyanok, akik nem nyűgöz le első pillantásra a vidék nyers természeti szépsége. A kanyon Tajvan legnagyobb megyéjében, Hualien-ben található, a szigetország keleti partján.

tajvan,kanyon,természet,tarokoForrás: Travelo.hu

 A Taroko kanyon az ország első számú látványossága, az Alishan és a Sun Moon Lake mellett. A kanyon a festői Sun Moon Lake-kel (Nap Hold tó) együtt vezeti a legjobb tajvani helyek listáját, és aki szeretné megtapasztalni a drámai természetet egy rövid, könnyen megtervezhető utazás során, elhagyva a fővárost, azt biztos nem hagyja ki ezt a programból. (De a helyiek a tajvani lakosok is szívesen kirándulnak, túráznak erre - a szerk.)

A Taroko kanyonként vagy szurdokként emlegetett terület egy meredek, drámai völgy, amit a Liwu folyó vájt magának. A folyó a Tajvani-középhegységből ered és egészen a Csendes-óceánig zubog tova. Azon a helyen, amit bejártunk és most be is mutatunk, a Liwu kékeszöld vize hatalmas, függőleges márvány- és gneiszsziklákat hozott létre.

Forrás: Travelo.hu

A területet japánok nyilvánították először nemzeti parkká, még amikor Tajvan gyarmati uralom alatt ált. Akkoriban Tsugitaka-Taroko Nemzeti Parkként vált ismerté. Később természetesen ezt megszüntették, és csak 1986-ban hozták létre újra.

 Lenyűgöző látvány, csöndes séták

Amint már említettük, a csodaszép és vad Taroko Nemzeti Park egyik legszebb résza a 18 kilométer hosszú Taroko kanyon, de tömegektől azért nem kell tartani, mivel a kirándulók száma jól eloszlik az 1200 négyzetkilométeres területen.

A kanyon bejáratánálForrás: Travelo.hu

A buja erdőket és sziklás csúcsokat, valamint márványos kanyonokat magába foglaló nemzeti park keletről nyugat felé, 3700 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A park 90 százaléka hegyvidéki, és 27 olyan csúccsal büszkélkedhet, melyek 3000 méter fölé nyúlnak. A park közepén a zöldeskék Liwu-folyó hasít magának árkot, és mély völgyeket, hasadékokat hoz létre. 

A híd maga a megálló, innen kell visszasétálni a lejárathozForrás: Travelo.hu

A kanyont a vörös Shakadang hídon keresztül lehet megközelíteni, ahonnan egy lépcső vezet le a Shakadang túraútvonalhoz. A sziklaperem melletti útvonal egy körtúra, vagyis a 4-5 órás séta ideje alatt vissza is kell jönnünk ugyan azon az útvonalon, mivel az út végén már engedély kell a továbbhaladáshoz.

Pont tökéletesen látszanak a márvány sziklafalakForrás: Travelo.hu

A folyó olyan erővel zubog még ma is a simára csiszolt, izzóan fehérnek látszó sziklák között, hogy szinte kiabálni kell, ha az út mentén beszélgetni szeretnénk egymással. De itt igazából nem ez a lényeg, hanem a kellemes, könnyen megtehető séta, és a látvány befogadása. Az információk, amiket korábban leírtunk, angol nyelven, úton-útfélen ki vannak táblázva a túraútvonal mentén.

Forrás: Travelo.hu

Főleg olyan kilátópontoknál (kiszélesedő, padokkal felszerelt teraszok) ahol meg lehet egy kicsit pihenni és ámuldozni. Az utat egyébként az egyik oldalról a folyó, a másikról buja zöld erdők számtalan növényfaja szegélyezi. Ha a busszal ideértünk a fővárosból, a túraútvonal felfedezése ingyenes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek