Kajakosok bukkantak egy 8000 éves emberi koponyára

Két kajakos férfi evezés közben egy koponyadarabra lett figyelmes az Egyesült Államokban a Minnesota folyónál, és azonnal értesítették a helyi hatóságokat, akik először úgy gondolták, hogy új nyomra bukkantak egy eltűnt személy ügyében. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat után azonban kiderült, hogy a csont 8000 éves – olvasható a Live Science oldalán. 

A kajakosok nem egy mai gyilkosság áldozatának maradványait fedezték fel tehát, hanem egy i.e. 5500 és i.e. 6000. között élt indián férfiét, aki valószínűleg vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott.  "Erre egyikünk sem volt felkészülve" –  mondta Scott Hable, Renville megyei seriff. Egyes források szerint a hely, ahol a kajakosok a csontot megtalálták, általában víz alatt van, de a súlyos szárazság csökkentette a folyó vízszintjét, ezért vehették észre könnyen a koponyát. 

További kutatásokból kiderült, hogy az indián férfi alacsony volt, első sorban gyűjtögetésből élt és hallal, kukoricával, gyöngykölessel vagy cirokkal táplálkozott. A koponyán sérüléseket és egy mély horpadás  nyomát fedezték fel, így valószínű, hogy a férfi egy ütés következtében veszthette életét. A helyi seriff hivatala közzétette a koponyáról készült fényképet a közösségi médiában, amit a Minnesotai Indiai Ügyek Tanácsa erősen kifogásolt, ezért a képet le kellett törölniük, ami addigra már vírusként terjedt az interneten. A tanács nehezményezte, hogy a felmenőjük temetetlen holttestét engedély nélkül mutogatják, ami szerintük etikátlan és sérti az indián kultúrát. A maradványokat a vizsgálatok lezárása után átadják a felsősziú közösség törzsi tisztviselőinek.
(Címlapkép: Illusztráció - Shutterstock/Rock and Wasp)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek