Fény derülhet a több mint száz éve Rómában őrzött koponya titkára

Valószínű, hogy Idősebb Pliniusé, az 1. században élt ókori római íróé, polihisztoré és enciklopédistáé az a Rómában őrzött koponya, amely évtizedek óta vita tárgyát képezi a régészek körében - adja hírül az MTI.

PompeiForrás: Graham Hobster/pixabay.com

A világ egyik legrégebbi enciklopédiája, A természet históriája című monumentális írás szerzője 79-ben halt meg, miközben a Pompejit elpusztító vulkánkitörés túlélőin próbált segíteni.

Olaszországban 2017-ben hoztak létre egy kutatócsoportot a római Museo Storico Nazionale dell'Arte Sanitariában őrzött koponya alapos tanulmányozására. Az emberi maradványt 1900-ban fedezték fel Pompeji közelében és azóta heves vita tárgyát képezte a régészek körében, hogy Idősebb Pliniusé-e vagy sem.

A mostani vizsgálatokból kiderült, hogy a koponya "kompatibilis" egy olyan ókori római ember fejével, aki nagyjából olyan idősen halt meg, mint Idősebb Plinius. Az ókori római író 56 évesen hunyt el.
Andrea Cionci művészettörténész és szabadúszó újságíró a La Stampa című olasz napilap csütörtöki számában ismertette az eredményeket, amelyeket "nagyon biztatónak" nevezett a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

"Nem lehetünk ugyan 100 százalékig biztosak, de ez idáig nem találtunk semmit, ami arra utalna, hogy a koponya nem Pliniusé. A vizsgálódásunkat további tanulmányokkal folytatjuk" - mondta Cionci. A szakember hozzátette, hogy amennyiben a koponyáról kétséget kizáróan sikerül bizonyítani, hogy az ókori íróé, akkor ez lesz "a világ eddigi egyetlen azonosított emberi maradványa az ókori Rómából".

A flottaparancsnokként is szolgáló Plinius annak idején egy egész hajóhadat mozgósított a Pompeji katasztrófa túlélőinek kimenekítésére. A vulkánkitöréskor felszabadult mérges gázok belégzése következtében azonban életét vesztette.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek