Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet a héten

A NASA Föld-közeli objektumokat figyelő központja szerint május 27-én közelíti meg a Földet egy hatalmas aszteroida, amely négyszer akkora, mint az Empire State Building – olvasható a LiveScience oldalán. 

Az aszteroida legközelebb 2055-ben halad el a Föld mellett A kép illusztrációForrás: Shutterstock/Dima Zel

A 7335 (1989 JA) névre keresztelt aszteroida nagyjából 4 millió kilométerre fog elhaladni bolygónk mellett – vagyis a Föld és a Hold közötti átlagos távolság közel tízszeresével. Ennek ellenére, tekintettel az űrkőzet óriási méretére, a NASA "potenciálisan veszélyes" kategóriába sorolta az aszteroidát, ami azt jelenti, hogy ha úgy változna az égitest pályája, hogy eltalálja a Földet, az komoly pusztítást okozna bolygónkon.

A NASA szerint a 7335 (1989 JA) a legnagyobb aszteroida, amely idén megközelíti a Földet. Az égitest legközelebb csak 2055. június 23-án fogja megközelíteni bolygónkat, amikor még ennél is távolabb, vagyis a Föld és a Hold távolságának körülbelül 70-szeresén belül halad majd el. 

Az égitest az Apollo-osztálynak nevezett aszteroidák közé tartozik – ez olyan aszteroidákra utal, amelyek a Nap körül keringenek, miközben időszakosan keresztezik a Föld pályáját – közölte korábban a Live Science. A csillagászok körülbelül 15 000 ilyen aszteroidáról tudnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek