Pálmalevélből és nádból készült hajót ástak ki az ősi Uruk közelében

Az iraki Állami Régiségügyi Hivatal és a Német Régészeti Intézet keleti osztályának régészeiből álló csapat egy 4000 éves hajót ásott ki Uruk ősi városa közelében – olvasható a Heritage Daily oldalán.

Uruk, más néven Warka, az egyik legősibb ókori mezopotámiai, sumerok lakta városállam volt az Eufrátesz alsó folyásánál lévő Sumer földjén. A városállam vezető szerepet játszott Sumer korai városiasodásában a Krisztus előtti 4. évezred közepén; jelentős népességű központtá nőtte ki magát, amíg nem sokkal az i.sz. 633–638 között történt iszlám hódítás előtt el nem hagyták a lakosai. A hajót először 2018-ban, Uruk-Warka környékének feltárása közben fedezték fel. Ekkor még csak felvételeket készítettek róla, mert a helyszín közelében lévő közúti forgalom veszélyeztette az állapotát, és a maradványok megőrzése érdekében úgynevezett mentő ásatásra volt szükség.

A nádból, pálmalevélből és fából készült hajót bitumen borította. Ez az anyag a kőolaj lepárlásával keletkezik, és jó vízszigetelő tulajdonságáról ismert. A régészek szerint a 7 méter hosszú és 1,4 méter csónak körülbelül 4000 évvel ezelőtt süllyedhetett el egy folyó partján, ahol az üledékrétegek betemették.

A hajó az iraki régiségekről szóló törvénynek megfelelően a bagdadi Irak Múzeumba került további tudományos vizsgálatok céljából.

(A borítókép csak illusztráció, forrása: Таис Гило, Public domain, via Wikimedia Commons)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek