Műfogsort és értékes hegedűt is vesztettek el a bécsi utcákon

Tavaly 83.000 talált tárgy került a bécsi „Fundservice" központi telephelyére, ahol a Bécs utcáin vagy tömegközlekedési eszközein elhagyott tárgyakat gyűjtik. A klasszikusok között volt tavaly néhány „különleges" darab is, melynek elvesztése bizony nagy gondot okozhatott tulajdonosának - derül ki Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményéből.

A bécsi FundserviceForrás: PID/Christian Fürthner

Bécsben tavaly 83.000 elveszített értéktárgy került a Fundservice-be. Ez a központi gyűjtőhely a bécsi Talált Tárgyak Osztályait foglalja magába, és közvetlen hozzáférése van a központi lakcímnyilvántartóhoz, így például az elveszített iratokat 1-2 napon belül visszajuttatják tulajdonosaikhoz. A központnak köszönhetően a többi tárgy után is csak egy helyen kell érdeklődni.

2019-ben a „klasszikusok" mellett, mint például igazolványok, táskák, esernyők, akadt pár különlegesség is: például három műfogsor és hét hegedű is. A talált tárgyak listáját az okiratok vezetik 20.900 dokumentummal, majd a pénztárcák 12.600 darabbal és a harmadik helyen a kulcscsomók állnak 9.000 darabbal.

Az osztrák fővárosban 100 Fundbox (talált tárgyak doboza) található, ahova bármikor be lehet dobni a talált tárgyakat. A nagyobb értékű tárgyakat, például pénztárcákat vagy mobiltelefonokat, csak személyesen lehet leadni az ügyfélszolgálatokon. Ezután elektronikus úton rögzítik őket, így a honlapra is felkerülnek. Itt feltüntetik, hogy hol találták meg őket, illetve a fontosabb jellemzőiket is. A központ munkatársai lelkes nyomozói munkát végeznek, hogy a tulajdonosok minél hamarabb az elveszített tárgyak nyomára bukkanhassanak.

Sajnos számos tárgy az intenzív nyomozói munka ellenére sem talál vissza tulajdonosához, így ezek egy év után a város tulajdonába kerülnek. A bécsi köztisztaságiak (MA 48) ezután eladják a sértetlen tárgyakat, az ebből befolyt bevételt pedig karitatív célokra fordítják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek