Minden eddiginél kisebbre zsugorodott az Antarktisz körüli tengeri jég

Az Antarktiszt körülvevő tengeri jég idén februárban minden eddiginél kisebbre zsugorodott. A megfigyelést most publikálták kínai tudósok az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban. A közzétett mérések szerint február 25-én dőlt meg az eddigi rekord.

A kép illusztrációForrás: Stu Shaw/Shutterstock

A kantoni Szun Jat-szen Egyetem és a Csuhaiban működő Dél-tengeri Tudományos Laboratórium kutatói az óceáni áramlatokat és az időjárási jelenségeket vizsgálták az olvadás okait keresve.

Míg a globális felmelegedés miatt az Északi-sarkvidék jege rohamosan csökken, az antarktiszi jégfelszín ezzel szemben a felmelegedés hatására az 1970-es évek óta évtizedenként körülbelül 1 százalékkal növekedett. Ez a tendencia először 2017-ben szakadt meg, és idén, öt évvel később másodszor is csökkenést regisztráltak - írták az MTI összefoglalójában.

A kutatók szerint először fordult elő, hogy az antarktiszi jég kiterjedése 2 millió négyzetkilométer alá csökkent. Ez mintegy 30 százalékkal kevesebb, mint az 1981. és 2010. közötti évek átlaga. Az Európai Unió Kopernikusz programjának klímaváltozással foglalkozó szolgálata már korábban közölte, hogy az antarktiszi tengeri jég idén februárban érte el a legalacsonyabb szintet a feljegyzések kezdete, vagyis 1979 óta.

2017-ben az Antarktisz legkisebb kiterjedése 2,11 millió négyzetkilométer volt, 184 ezer négyzetkilométerrel kisebb, mint az azt megelőzően, 1997-ben mért minimum.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek