A tudósok is megdöbbentek az antarktiszi kutatóállomáson mért rendkívül melegtől

Valószínűleg világrekordot döntene az az antarktiszi rendkívüli hőhullám, amely 38 fokkal meghaladta a normál értéket. A tudósokat megdöbbentette, amikor idén március 18-án egy ottani kutatóállomás rendkívül meleg időjárásról számolt be – írja a CNN.

Még soha nem mértek ilyen meleget az Antarktiszon - illusztrációForrás: jodeng/pixabay

Az Antarktiszi-fennsíkon, a C kupola tetején található Concordia kutatóállomás hőmérséklete – amelyet általában a Föld leghidegebb helyeként ismernek – március 18-án -11,5 Celsius-fokra emelkedett. A normál legmagasabb nappali hőmérséklet ott általában -49 Celsius-fok körül alakul, szóval a március 18-i leolvasás nem kevesebb, mint 38 Celsius-fokkal melegebb a normálisnál.

Ha a Meteorológiai Világszervezet nyomon követné ezt a mutatót, a tudósok szerint ez valószínűleg világrekord lenne.

Valószínűleg világrekord született, még soha nem mértek a normálisnál ennyivel magasabb hőmérsékletet meteorológiai állomáson – írta hétfőn a Twitteren Robert Rohde, a Berkeley Earth vezető tudósa.

John King, a British Antarktic Survey kutatója szerint: az antarktiszi éghajlat-megfigyelő hálózat meglehetősen gyér, és az 1950-es évek közepe előtt szinte nem is létezett.

Az Antarktiszon uralkodó rendkívüli meleg komoly aggodalmat ébreszt a jégre gyakorolt hosszú távú hatások miatt, különösen, ha a hőmérséklet-emelkedés továbbra is fennáll. Az Antarktiszon a napokban egy Róma méretű terület roppant össze a kontinensen uralkodó rendkívüli meleg miatt. De King megjegyezte, hogy a március 18-i meleg hatása nem olyan számottevő, bár ha a jövőben az ilyen események gyakoribbá válnának, annak jelentős hatásai lennének.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek