Videó: Rendőrök igazoltattak egy sofőr nélküli autót

A San Franciscó-i rendőrség nemrég közzétett egy videót, amin az látható, hogy a rendőrök megállítanak egy fényszóró nélkül közlekedő járművet, amibe senki nem ül – olvasható a The Guardian oldalán.

„Nincs benne senki, ez őrület" – hallható a videóban. Az autó ezután elszáguld a kereszteződés másik oldalára, hátrahagyva a rendőröket. A Cruise, a General Motors által támogatott autógyártó cég azon dolgozik, hogy az autók utasait sofőr nélkül szállítsa. A cég 2015 óta teszteli járműveit egy tartalék sofőrrel az első ülésen, de 2021 novemberében lehetővé tették a felhasználók számára, hogy vezető nélküli autókat használjanak San Franciscóban.

A cég Twitter-üzenetben közölte, hogy a jármű az elvárásoknak megfelelően viselkedett, mivel egy biztonságosabb helyre, a kereszteződés másik oldalára ment át, ahol a rendőrség átnézhette alaposabban.

A Cruise szóvivője, Tiffany Testo a Guardiannek azt mondta, hogy a járműnek „emberi hiba miatt nem égett a fényszórója, ezért ezt a problémát megoldottuk". Hozzátette, hogy a cég felajánlott egy telefonszámot, amelyen a rendőrök bármikor feltehetik a kérdéseiket, amikor egy ilyen járművel találkoznak.

A rendőrség által közzétett videó néhány héttel azután készült, hogy a Waymo, egy másik autonóm autógyártó cég bejelentette: vezető nélküli járműveket telepít San Franciscóban. A Waymo több mint egy évtizede dolgozik az autonóm vezetési technológián, és több mint egy éve működtet teljesen vezető nélküli utazásokat Arizonában. A vezető nélküli autók meghibásodásai azonban már korábban is felkerültek a címlapokra, köztük pont egy Waymo jármű, ami elakadt egy kereszteződésben, és mentésre volt szüksége.

A Cruise cég egyik önvezető autója tesztelés közbenForrás: AFP/Andrej Sokolow

A Waymo márciusban azt mondta, hogy kísérleti jelleggel beengedi az utasokat a vezető nélküli autóiba. Az érdeklődő utasok egy várólistára kerülnek, és egy titoktartási megállapodást is alá kell írniuk. Más vezető nélküli autókat gyártó cégek is saját technológiájukon dolgoznak, köztük Elon Musk elektromos autókat gyártó cége, a Tesla és az Aurora Innovation.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek