Fürdőzésre alkalmas engedélyt kapott a híres folyó

 A Temze egy szakasza először kap fürdőzési státuszt, annak érdekében, hogy a víz biztonságos és tiszta legyen az úszáshoz – olvasható a The Guardian oldalán.

Az oxfordi Port Meadowban található Wolvercote Mill Stream része csak a második olyan szárazföldi vízszakasz lesz, amelyet a következő hónaptól hivatalosan is fürdővíznek neveznek ki. Tavaly a yorkshire-i Ilkley-ben a River Wharfe egyik szakasza lett az első olyan folyó Angliában, amely fürdőzési státuszt kapott, abban a reményben, hogy rákényszeríti a vízszolgáltatókat, ne engedjék be a szennyvizet a festői szépségű helyre, ahol az emberek gyakran úsznak. A vizet még nem tisztították meg, és nemrég rossz vízminősítést kapott.

A helyi lakosok nagyon szeretnek fürdeni a folyókbanForrás: Facebook/ Oxford City

A kampányolók azt kérték, hogy Anglia-szerte több folyó is kapjon fürdőzési státuszt, mert ez olyan követelményeket támaszt a területtel szemben, amelyek javíthatják a víz minőségét. Ezeken a helyeken a Környezetvédelmi Ügynökségnek rendszeresen mintát kell vennie a vízből, hogy felmérje a vízminőség szintjét és azt, hogy szükség van-e intézkedésekre a baktériumok szintjének csökkentése érdekében. A remények szerint, ha a területeket rossz minőségűnek jelöik, az arra kényszerítheti a vízszolgáltatókat, hogy hagyják abba a szennyvíz kibocsátását.

A folyókat folyamatosan monitorozzák és tisztítják, hogy fürdésre alkalmas legyenForrás: Facebook/Thames21/Owen Alvares

A kormány arra kéri a helyieket, hogy a közelükben lévő területeket jelöljék ki fürdőhelynek, hogy biztosíthassák az úszás, evezés és kajakozás helyszíneinek ellenőrzését. Rebecca Pow környezetvédelmi miniszter így nyilatkozott: „Oxford és a Wight-sziget lakói élvezik a természettel való kapcsolatot, ezért az általuk kért helyek megkapják a fürdőzésre alkalmas vizet." Hozzátette: "Bár a víz minősége nem fog egyik napról a másikra megváltozni, időbe fog telni, mire megtesszük a szükséges fejlesztéseket. Folytatjuk a tavak, folyók és tengerek minőségének javítását, hogy a lakosság minél előbb élvezhesse a felhőtlen fürdőzést, és több fürdőzésre alkalmas új helyszín kijelölését is várjuk."

A vízminőség ellenőrzése május 15-től, a fürdőszezon elején kezdődnek, a vizsgálatok eredménye őszre várható. A Wight-szigeten található East Cowes Esplanade part menti terület szintén fürdővíz-jelölést kap. A múlt héten közzétett adatok azt mutatták, hogy a vízügyi társaságok tavaly 372 533 alkalommal engedtek nyers szennyvizet az angol folyókba, ami enyhe csökkenést jelent az előző évhez képest.

A Temzén a helyiek kajakozni és kenuzni is szeretnekForrás: AFP/Adrian Dennis

A kormány a közelmúltban nyilvánosságra hozta a szennyvíz csökkentésére irányuló terveit, vállalva, hogy 2035-ig a fürdőszezonban 70%-kal kevesebb szennyvizet bocsátanak ki a fürdővizek közelében, és a fürdőszezonon kívül is jelentős csökkentés várható. A természetvédők azonban azt mondták, hogy a tervek elmaradnak, és Anglia folyóit továbbra is elárasztja a szennyvíz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek