Franciaországban 75 éve nem mértek ilyen hideget áprilisban

Franciaországban 75 év után megdőlt a hiderekord. Azóta nem mértek olyan hideget áprilisban, mint hétfőre, április 4-re virradó éjjel – jelezte a francia meteorológiai szolgálat, a Météo France.

Franciaországban vizet permeteztek az almafák ágaira, hogy a ráfagyott jég megvédje a hidegtől és a széltőlForrás: AFP/Valentine Chapuis

Az áramszolgáltató hálózatot működtető vállalat, az RTE előzetesen arra kérte a lakosságot, hogy hétfőn mérsékelje az áramfogyasztást mindenekelőtt reggel 7 és 10 óra között, az esetleges áramszünetek elkerülésére.

Párizs városán, a tengerparti területeken és a La Manche csatorna környékén kívül mindenhol fagyott. "A fagy az ország több mint 90 százalékát érintette, és helyenként többé-kevésbé intenzív volt" – jelezte Patrick Galois meteorológus. "A hőmérséklet az éjszaka folyamán gyorsan süllyedt, de (nappal) már gyorsan fel is melegedett" – tette hozzá.

A legalacsonyabb hőmérsékletet az északkeleti Champagne régióban mérték, ahol a hőmérő higanyszála hajnalban mínusz 9 Celsius fokot mutatott.

Több városban megdőlt az áprilisi hidegrekord: az északkeleti Mourmelonban mínusz 9,5 Celsius fokot mértek, az ország középső részén, Châteauroux-ban mínusz 5,6 Celsius fokot, míg a nyugati Vannes városában mínusz 3,2 Celsius fok volt éjjel. Az előrejelzések szerint áprilisban ez volt az utolsó ennyire hideg éjszaka.

A 2022. április 5-én készült fényképen Jerome Capel francia fagyos udvarának szilvaföldjei láthatók a délnyugat-franciaországi Cazes-MondenardbanForrás: AFP/Fred Scheiber

Az áramfogyasztás a vártnál alacsonyabb volt hétfő reggel, így végül emiatt sehol nem volt áramszünet az országban. Az agrárszektorban a bor-, valamint a zöldség- és gyümölcstermelők mindent megtettek a tavaszi fagykárok ellen, de a legfőbb agrárvédelmi szervezet, az FNSEA vezetője, Christiane Lambert szerint a fagy olyan kemény volt az éjjel, hogy súlyos következményei lehetnek a jövőben, írta az MTI.

A francia bor- és gyümölcstermesztőket 1947 óta a leghidegebb áprilisi nap sújtotta április 3-án és április 4-én, a fagyos téli időjárás miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek