Úgy tűnik megsemmisül Tokió sci-fibe illő kapszulaháza

Nagyon úgy tűnik, hogy lebontják a japán építészet avantgárd ikonját, a tokiói Ginza szórakozónegyedben álló Nakagin kapszulatoronyházat - írja a Japan Forward. Az 1972-ben, Kisho Kurokawa tervei szerint épült toronyház már látványra is meglehetősen bizarr: egy ikertoronyról van szó, melyen 145 kocka alakú, kerek ablakokkal ellátott kapszula függ, nagyjából úgy, mint a szőlőfürtön a szőlőszemek.

Forrás: http://www.meow.fr/Jordy Theiller

Az épület a japán avantgárd irányzat, a metabolista mozgalom mintapéldája. Az irányzat képviselői szerint a város nem statikus, hanem folyamatosan változó és organikus, mint az anyagcsere - innen származik az irányzat elnevezése, ami a metabolizmus, azaz anyagcsere szóból ered. A folyamatos változáshoz kell alkalmazkodnia az építészetnek is. Egy ház nem örökre épül, ezért jó, ha gyorsan felépíthető és lebontható, éppen ezért a Nakagin kapszuláit is előre gyártott, és könnyen cserélhető épületelemekből szerelték össze. Annak idején mindössze három órába került egy-egy cella összeállítása.

Az egyszemélyes lakásnak készült dobozok minden egységében helyet kapott egy zuhanyzó és egy WC. Rádió és telefon is volt benne, de a konyhát már kispórolták. Egy kapszula ára akkoriban az átlagfizetés ötszörösébe került.

Egy Nakagin kapszulalakás belülről, akár egy űrkabin a Star Trek sorozatbólChris 73 / wikipedia

Bár a gyors felépíthetőséget sikerült megvalósítani, de az elképzelést, hogy a kapszulákat 25 évente lecserélik, és az aktuális igényekhez alakítják, már nem sikerült valóra váltani. 49 évvel később még mindig érintetlenül állnak, leginkább azért, mert lebontásuk már túlságosan bonyolult és költséges feladatnak bizonyult.

Az épületben idejétmúltsága ellenére még mindig laknak. Igaz mára csak 20 állandó lakója maradt, akik jórészt a kreatív iparban dolgoznak. 40 további kapszulában irodák vannak.

A Japan Forward magazin szerint az épület új tuladonosa elegendő szavazatot kapott a kapszulák tulajdonosaitól ahhoz, hogy nagyszabású átalakításokba kezdhessen. És ennek az első lépése úgy tűnik az, hogy az egész épületet lebontják - írja a lap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek