Videó: Óriás fehér cápára bukkantak Florida partjainál

A floridai OCEARCH non-profit tengerészcsoport nemrég talált rá az öböl partjainál a 365 cm hosszú és 750 kilogrammos hím fehér cápára, Scot-ra – olvasható a CNN oldalán. Scot a 74. nagy fehér cápa, amelyet a csoport megjelölt és szabadon engedett az Atlanti-óceán északnyugati részén. 

Minden állatot felszerelnek egy elektronikus nyomkövetővel, amely hangjelzést ad, amikor megtöri az óceán felszínét. A nyomkövető feljegyzései szerint a cápát először 2021 szeptemberében címkézték meg Új-Skóciában, ami ezután összesen 3910 mérföldet tett meg a keleti parton mindössze 119 nap alatt.

Az OCEARCH adatai szerint Scot Valentin-nap óta pihen a Florida Keys és Gulf Coast partjainál. A cápák általában tavasszal és ősszel mozognak a partok felé, így áprilisban és októberben a legnagyobb a cápaaktivitás. A floridai hal- és vadvilágvédelmi bizottság szerint a Florida körüli vizek több mint 13 cápafajnak adnak otthont.

Az óriás fehér cápára nyomkövetőt is tettekForrás: Facebook/ Ocearch / Nowacki, Matt (Cmg-Charlotte)

Bár az olyan ikonikus filmek, mint a "Cápa" veszélyes ragadozóként mutatják be ezt a fajt, valójában Floridában nagyon ritkák a cápatámadások – mondta a bizottság. Az államban 30-szor nagyobb valószínűséggel csap egy emberbe a villám, minthogy egy cápa megtámadja. Évente kevesebb mint 10 ember hal meg cápatámadások következtében. Hozzátették: "A nagy fehér cápák központi szerepet töltenek be az ökoszisztémák működésében és a biológiai sokféleség fenntartásában."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek