Rejtélyes és furcsa rádióköröket találtak az űrben

Egy újfajta rejtélyes objektumra bukkantak a csillagászok az űrben – olvasható a CNN oldalán. A csillagászok furcsa rádióköröket vagy más néven ORC-ket (Odd Radio Circles) figyeltek meg az ausztrál SKA Pathfinder távcső segítségével. A lenyűgöző objektumokat először 2020-ban fedezték fel a kutatók, de egy friss tanulmánnyal és a távcsővel készített képekkel most közelebb kerültek a megértésükhöz.

Ezek az űrgyűrűk olyan hatalmasak, hogy átmérőjük körülbelül egymillió fényév – 16-szor nagyobb, mint a Tejútrendszerünk. A csillagászok úgy vélik, hogy a köröknek 1 milliárd évre van szükségük, hogy elérjék maximális méretüket.

Kezdetben a csillagászok úgy gondolták, hogy a körök galaktikus lökéshullámok vagy akár féreglyukak bejáratai lehetnek. Most három lehetséges teória született a furcsa rádiókörökkel kapcsolatban: Az első elmélet szerint az objektumok olyan hatalmas robbanás maradványai lehetnek, mint amikor két szupermasszív fekete lyuk egyesül.

A második szerint az érintett galaxisok közepéből kiáramló nagy energiájú részecskék áramlatai alakították ki őket. A harmadik elmélet alapján egy hirtelen keletkezett csillagszületés eredményei lehetnek. A kutatók eddig mindössze öt rádiókört találtak az űrben.

"Még nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a rádióköröket, és miért olyan ritkák" - mondta Ray Norris professzor, a tanulmány társszerzője. De ahogy a rádióteleszkópos csillagászok egyre több megfigyelést végeznek, ezek segíthetnek majd betölteni ezekkel a furcsa és új objektumokkal kapcsolatos ismeretek hiányát."

A borítókép csak illusztráció, forrása: Pixabay/Obelixlatino

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek