Titokzatos objektumot fedeztek fel a Holdon

Titokzatos, kockaalakú objektumot fedezett fel a Hold távoli oldalán a Csang'o-4 kínai űrszonda Jáde Nyúl-2 nevű holdjárója. Az objektum 80 méterre fekszik a holdjáró jelenlegi helyzetétől, a 180 kilométer széles Von Karman-kráterben, melyhez magyar szál is kapcsolódik, ugyanis Kármán Tódor fizikusról és repülőmérnökről nevezték el.

A felfedezésről csak most számolt be a Hszinhua kínai hírügynökség, pedig már novemberben észlelték azt. Több igencsak vad találgatás is szárnyra kapott a kínaiak körében, egyesek egészen odáig merészkednek, hogy ősi civilizáció nyomát sejtik. Mások szerint ez a Kuanghan-palota, ami a kínai mitológia szerinti holdistennő, Csang'o otthona.

A kép illusztrációForrás: Ponciano/pixabay.com

Szakértők szerint azonban pusztán egy eddig nem ismert sziklatömbre bukkant a holdjáró, esetleg egy kődarabra vagy egy kráter peremére.

A formájára észszerű magyarázat lehet, hogy egy nagy kőtömbről van szó, amelyet egy becsapódási esemény tárt fel - írta a Twitteren Andrew Jones, a kínai űrprogram szakembere.

A napenergiával működő holdjáró most igyekszik az objektumot közelebbről is megvizsgálni, ez azonban várhatóan 2-3 hónapba fog telni - olvasható az MTI-n.

A misszió
A tudományos misszióban a Jáde Nyúl-2 segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek, vizsgálják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét és a neutronsugárzás mértékét.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek