A világ egyik leghosszabb függőhídja épült meg Törökországban

Törökországban pénteken új hidat adtak át, amin Európa és Ázsia között rekordidő alatt juthatunk át. A világ egyik leghosszabb függőhídja a Dardanellák felett köti össze Európa és Ázsiai partjait, írja a cnn.com. 

A híd két tornya közötti távolság a leghosszabb a világ függőhídjai közülForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Xinhua

A híd jelentősen megkönnyíti az Anatólia és a Gallipoli-félsziget között közlekedők életét, eddig ugyanis csak komppal lehetett átkelni a tengerszoroson, ami egy órába telt, most azonban ez az idő lerövidült 6 percre.

Az 1915 Canakkale nevezetű híd két tornya közötti távolság a leghosszabb a világ függőhídjai közül – 2023 méter, ami a Török Köztársaság 100. évfordulójára utal.

Tornyai 318 méter magasak, a híd teljes hossza pedig 4,6 kilométer, ha beleszámítjuk a felvezető viaduktokat is. A híd átadásának az időpontja egy történelmi eseményhez kapcsolódik – a megnyitó ünnepséget az oszmán haditengerészet 1915-ös, a Dardanelláknál a francia és a brit erők felett aratott győzelmének évfordulóján tartották.

Mindössze 6 perc alatt át lehet jutni Európából ÁzsiábaForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Xinhua

A híd munkálatai 2017 márciusában kezdődtek, és ez a negyedik, amely összeköti az európai és az ázsiai partokat Törökországban, az Isztambulban épült három mellett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek