Íme, a világ legérdekesebb hídjai - mindegyik rekorder

Bár a hidakat nem azért építik, hogy valamely tulajdonságuk miatt bekerüljenek a legek könyvébe, mi most mégis kiválasztottuk közülük azokat, melyek helyet érdemelnek a rekorderek között. Megkerestük többek között, hogy melyik a világ leghosszabb, legmagasabb és legfurcsább hídja.

Érdekességül mellett e szerkezetek mögött egytől egyig kimagasló mérnöki teljesítmény áll, emellett igen mutatósak is. Íme.

A világ leghosszabb hídja 

A 165 kilométer hosszú Tanjang-Kunsant 2011-ben nyitották meg Kínában. A hidat négy éven keresztül közel 10 ezer ember építette. Ez a hihetetlen szerkezet köti össze Sanghajt és Pekinget, ára 9 milliárd dollár volt.

A hídon nagysebességű vonat is jár - a képre kattintva galériában is láthatja az építményekről készült képeketForrás: Imaginechina via AFP/Luo chunxiao

A világ legmagasabb hídja

A franciaországi Millai viadukt magasabb, mint az Eiffel-torony. A 343 méter magas szerkezet 2004-ben nyílt meg, és már akkor kiérdemelte a világ legmagasabbjának a címét. Ma is a leghosszabb ferdekábeles hídként tartják számon. A Tarn-völgyet szeli át Clermont-Ferrand és Béziers és Narbonne között. A szoborszerű építményt sokan alulról, kenuról is szeretik megcsodálni.

A Millai viaduktForrás: Only France via AFP/Robert Palomba

Európa leghosszabb hídja 

A több mint 10 mérföldes Vasco da Gama híd Portugália északi és déli részét köti össze, 1998-ban nyitották meg. Nevét a portugál felfedezőről kapta, aki a 15. században az első európaiként elérte Indiát a tengeren. A Tejo folyón átívelő híd gyalogosan nem megközelíthető, és úgy épült, hogy ellenálljon a 155 mérföld/órás szélnek

A Vasco da Gama szintén ferdekábeles hídForrás: Shutterstock/Alexandre Rotenberg

A világ legérdekesebb hídja

Júniusi megnyitása óta Vietnam 150 méter hosszú Aranyhídja (Golden Bridge) jelentős turisztikai attrakcióvá vált. A Da Nang városa melletti Bà Nà Hills üdülőhely hegytetején elhelyezkedő, jellegzetes híd úgy néz ki, mintha két hatalmas tenyér tartaná.

A Golden BridgeForrás: Shutterstock/Hien Phung Thu

A világ leghíresebb hídja 

A világ leghíresebb hídja talán San Francisco ikonikus átkelőhelye, a Golden Gate, mely 1937-ben, egyhetes ünnepség sorozat keretében nyílt meg. Az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja a Csendes-óceánt és a San Francisco-öblöt elválasztó szorost íveli át. Az Amerikai Építészek Intézete 1999-ben listát állított össze az USA legnépszerűbb építményeiről, a Golden Gate híd ennek az 5. helyén szerepelt. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan és kerékpárral is lehet közlekedni, a híd alatt nagy a hajóforgalom.

A híd az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídjaForrás: chenhengyu/Pixabay

A világ leghosszabb fedett hídja 

A Kanadában található Hartland/New Brunswick hidat „csókos hídnak" is nevezik. A 390 méter hosszú építmény becenevét onnan kapta, hogy 1901-es építésekor a fiatal férfiak „megtanították" lovaiknak, hogy megálljanak a híd felénél, hogy kedvesüktől ellophassanak néhány csókot, mielőtt továbbmennének a másik oldalra. Az egyirányú hidat a helyi lakosság ellenkezése ellenére 1921-22-ben lefedték. A kissé prűd polgárok attól tartottak, hogy a híd „lefedése" veszélyt jelent a fiatalok erkölcsére.

Hartland Bridge - New Brunswick - CanadaForrás: Shutterstock/Adwo

A világ leghosszabb függőhídja

A Japánban található Akashi-Kaikyo híd, más néven Pearl Bridge, 1991 méter hosszú, az Akashi-szoroson ível át. A Honshu és Awaji-szigetet összekötő hidat 1955-ben egy kompbaleset után kezdték el építeni, melyben száznál is többen, köztük kisgyerekek is meghaltak. A hidat kétmillió munkás építette tíz éven át.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yasushi Nagao
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek