Csak erős idegzetűeknek: 100 éves természetes múmiák otthona ez a mauzóleum

Rendkívül jó állapotban lévő közel 100 éves „természetes múmiákkal" csalogatják a turistákat egy kolumbiai mauzóleumba – olvasható a Daily Mail oldalán. A kolumbiai San Bernardo mauzóleumban, magasan az Andokban, nem messze az ország fővárosától, Bogotától, az itt helyet kapott holttestek közül több mint egy tucatot üvegvitrinbe helyeztek.

A szakértők szerint a múmiák a helyi éghajlat és tengerszint feletti magasság miatt vannak ilyen jó állapotban, a helyiek azonban úgy gondolják, hogy egy natív étrendnek köszönhető az állapotuk. Az elmondások szerint az említett étrend magában foglalja a chayote-t, vagyis az egymagvú tököt, amit először a Dél-Mexikó és Honduras közötti Mezo-Amerikában termesztettek. Bárhogy is legyen, annyi biztos, hogy a holttesteket nem balzsamozták be, mégis szinte teljesen épségben megmaradt a bőrük és a hajuk is.

San Bernardo település mumifikált testeit először az 1950-es években fedezték fel, amikor a helyi temetőt egy árvíz miatt átköltöztették. A San Bernardóban elhunytak személyazonossága ismert – minden holttest felett leírásokat tartalmazó emléktáblák találhatók, például ilyenek: „Margarita... nagyon odaadó volt háziasszonyként, mindig kukoricapogácsával és kávéval kínált mindenkit".

A mumifikált testekhez nevek, leírások és történetek is társítva vannakForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Yair Suarez

De nem csak turisták érkeznek a mauzóleumba, az elhunytak rokonai is meglátogatják néha az intézményt. Elmondásuk szerint azért, hogy tiszteletüket fejezzék ki irántuk, – köztük egy Ever Pabon nevű férfi is, akinek az apja egy szürke kockás öltönyben nyugszik az egyik vitrinben.

Egy 2015-ös interjúban Pabon azt mondta, hogy ő örül annak, hogy bármikor láthatja az apját ha eljön ide. Mások, a szüleik halála után soha többé nem láthatják a szeretteiket.

A legtöbb mumifikált test rendkívül jó állapotban vanForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Yair Suarez

A megőrzött maradványokat először 1994-ben állították ki a nagyközönség elé, így a kolumbiai kisváros szokatlan és ellentmondásos turisztikai látványossággá vált. Akkoriban egy római katolikus püspök azt mondta, hogy a múmiák bemutatása a halottak iránti tiszteletlenség jele. Bár a kijelentéssel ma is sokan egyetértenek, a mumifikálódott testeket mégis ugyanannyian eljönnek megnézni. 

Aki kíváncsi rá, milyen lehet egy ilyen helyszín, de Kolumbiáig nem utazna érte, az fedezze fel Vácott a Memento Mori kiállítást, ahol a szintén természetesen mumifikálódott váci múmiák és szépen kidolgozott fa koporsóik mutatják be a magyar temetkezési szoksásokat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek