Lenyűgöző látvány: Izzó lávafolyammá változik ez a vízesés

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban lévő Horsetail Fall a nappali fényben olyan, mint egy átlagos vízesés: sziklák kanyonjából előbukó zuhogó vízfolyam. De februárban, az esti fényben, ha a csillagok állása épp megfelelő, izzó lávafolyásnak tűnik. A látvány lenyűgöző, mintha a víz tűzzé változna, ezért is nevezték el a jelenséget Tűzfolyásnak.

Forrás: Red Bull Content Pool via AFP/Shawn Reeder / Red Bull Content Pool/Shawn Reeder

A Horsetail Fall vízesés csak télen és kora tavasszal figyelhető meg. A Tűzesés nem minden évben látható, de amikor igen, akkor február közepe és vége felé figyelhető meg. Ahhoz hogy látni lehessen, az égboltnak kristálytisztának kell lennie, és még így is csak 10 percig tart a természeti szépség. 

Mivel a vízesést az olvadó hó táplálja, elegendő hóolvadásra is szükség van ahhoz, hogy összegyűljön a megfelelő mennyiségű víz a vízeséshez.

A hűsítő lávafolyamForrás: Shariq Bukhari/Shutterstock

A színváltozásban semmi misztikus nincsen: a lemenő nap fénye okozza, ami hátulról világítja meg a zuhatagot. A Tűzesés idején rengetegen gyűlnek össze a vízesés körül, hogy megfigyeljék, és lefotózzák a titokzatos jelenséget. Valódi fesztiválhangulat alakul ki ilyenkor a parkban.

Forrás: National Park ServiceMy Modern Met

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek