Szellemi menedékhelyként kelt új életre Gandhi johannesburgi háza

Boutique hotelként és szellemi menedékhelyként éledt újjá az a dél-afrikai ház, ahol Gandhi kidolgozta a polgári engedetlenség, más néven az erőszakmentes tiltakozás eszméjét - tudtuk meg a dailymail.com cikkéből.

Bár a wifit nem tiltották be a mostani tulajdonosok, a többi szolgáltatás talán még Ghandinak is tetszeneForrás: Andrea Izzotti / Shutterstock.com

Mahátma Gandhi (1869-1948), India függetlenségi mozgalmának vezetője, az erőszakmentes ellenállás filozófiájának úttörője, 1893 és 1914 között Dél-Afrikában élt, és ez alatt az időszak alatt egy évet (1908-1909) a johannesburgi Satyagraha-házban töltött.

Egyszerű életmódot folytatott, meditált, vegetáriánus ételeket fogyasztott és filozófiai elmélkedésekkel és beszélgetésekkel töltötte az időt. A házban most kialakított szállodában a vendégek is megnyugodhatnak lelkileg és Gandhi visszafogott életmódjának megfelelően pihenhetnek. Ezt elősegítik a hely szabályai is, amik szerint tilos az alkoholfogyasztás a közös helyiségekben, és a nyolc vendégszoba egyikében sem található tévé, bár odáig nem mentek el, hogy a wifit betiltsák.

A házat Gandhi közeli barátja, egy zsidó származású német építész, Hermann Kallenbach építtette. Kallenbach európai stílusú házat tervezett, de az afrikai építészet elemeit is integrálta a végső alkotásba. Két rondavelt, azaz tradicionális dél-afrikai kunyhót is tervezett az épülethez, fa vázzal és nádtetővel.

Amikor Gandhi a házban élt, tehénistálló, kút, sőt még egy teniszpálya is tartozott az épülethez. A házat most felújították, és környezetbarát funkciókkal látták el, mint például geotermikus padlófűtés és alacsony energiafogyasztású világítás. A hotel vendégei jógaórákon, meditációs tanfolyamokon is részt vehetnek, és a ház saját masszőrénél is foglalhatnak időpontot. A felszolgált ételek vegetáriánusak, a konyhakertből és a helyi gazdáktól származó friss termékekből készülnak – ahogy Gandhi és Kallenbach evett volna.

A hotel vendégei itt más szórakozási formákat élhetnek át, mint egy tengerparti resort területén, de aki szereti, annak a jóga- és a meditációs tanfolyamok is okozhatnak ugyan annyi boldogságot, mint egy vízi csúszdás kalandozás - írták a ház oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek