A létező egyik legnagyobb opált árverezték el Alaszkában

Az Americus Australis névre hallgató, drágakő minőségű opál 11 800 karátos, és nagyobb egy téglánál, de hajdan kettétörték, hogy meggyőződjenek arról, valóban drágakő minőségű-e – közölte az Alaska Premier Auctions & Appraisals aukciósház az MTI híre szerint.

Forrás: Twitter / alaskapremierauctions

Az Ausztráliából származó nagy darab opált Fred von Brandt alaszkai aranybányász bocsátotta áruba, akinek családja nemzedékek óta foglalkozik drágakövekkel. Az opálkő az 1950-es évek vége óta volt a von Brandt család tulajdonában. Fred nagyapja egy John Altmann nevű ausztrál opálkereskedőtől vásárolta. A család az 1980-as évek elejéig drágakőkiállításokon mutatta be a hatalmas opált, amely később a Fred apja által újonnan alapított bútárgyár boltjában kapott helyet, ott lehetett éveken keresztül megtekinteni.

A család később Oregon államba költözött, a családfő pedig magával vitte a drágakövet is, de többé nem tette közszemlére: a történetek szerint egy lenvászonba takarva elzárta. Az opál 2021-ben került ismét a nyilvánosság elé, amikor Fred von Brandt visszavitte magával Alaszkába, és az Alaska Premier aukciósház gondjaira bízta abban a reményben, hogy egy viszonylag új cégtől nagyobb figyelmet kap, mint egy nagy és híres aukciósháztól.

A szakértők szerint a követ ugyanazon a mezőn találták, ahol az Olympic Australis néven ismert 17 ezer karátos opált.

Az Americus Australis vevője 143 750 dollárért (45 millió forintot) hagyott ott az aukciósházban, de a pénzéért megkapta a nagy opállal együtt azt a kis darabot is, amelyet még Fred von Brandt apja vágott le róla abból a célból, hogy azt viselni lehessen nyakékként vagy kiállításokon bemutatni - írták a cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek