Furcsa kis lényt fedeztek fel Új-Zélandon

Egy ritka, kevésbé ismert bébi szellemcápa fajt fedeztek fel az Új-zélandi tudósok, amely az óceán árnyékos mélyén él – olvasható a BBC oldalán.

A szellemcápákat – más néven kimérákat – és főként a kicsinyeiket ritkán észlelik.  Az újonnan kikelt cápát körülbelül 1,2 km-es mélységben gyűjtötték be a Déli-sziget közelében.  "A mélyvízi fajokat általában nehéz megtalálni, különösen a szellemcápákát" – mondta Dr. Brit Finucci a BBC-nek. 

Az Országos Víz- és Légkörkutató Intézet tudósai úgy vélik, hogy ez az apró ragadozó nem rég kelt ki, mivel a hasa tele volt tojássárgájával. A szellemcápák embriói a tengerfenékre fektetett cápatojásokban fejlődnek, és amíg kikelnek, a sárgájukból táplálkoznak. A tudós elmondta, hogy a fiatal szellemcápák a felnőtt változataiktól eltérő tulajdonságokat mutathatnak, ami még jelentősebbé teszi a felfedezést.

A fiatal egyedek nagyon különböző élőhelyeken élhetnek, eltérő az étrendjük is. "A fiatal egyedekkel való találkozás segít jobban megérteni a faj biológiáját és bizonyos ökológiáját" – mondta Finucci. A szellemcápák nem valódi cápák, hanem olyan halfajok, amelyek közeli rokonságban állnak a cápákkal és a rájákkal, csontvázuk elsősorban porcból áll. Bár a szellemcápák többsége a mélytengerben él, néhány faj inkább a sekély, partmenti vizet választja élőhelyének. 

(Címlapkép: YouTube.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek