Ma már turisták járják a szellemfalut, ami kiemelkedett a vízből

Turistalátványossággá vált az a falu, amit 1992-ben el kellett hagyniuk a lakosoknak egy közeli vízerőmű építése miatt. A falut, ami a Alto Lindoso-víztározó területén található, teljesen elárasztották vízzel, és 2021 novemberéig senki nem láthatta újra a házakat. 

Aceredo, a szellemfaluForrás: AFP/Miguel Riopa

A víztározó azóta újra feltöltődött, de most, egy hosszan elnyúló szárasság miatt, a Spanyolország Galícia tartományában található Aceredo falu ismét elő bukkant. Az Alto Lindoso-víztározó vízszintje olyan drasztikusan lecsökkent, hogy a falu házai, templomromja és utcái mind szárazra kerültek, és mint egy 1992-be fagyott szellemváros várják a látogatókat. 

Most, hogy a helyszín szabadon és némiképp biztonságosan látogatható, kirándulók és felfedezők csoportjai keresik fel a szürke romokat, melyek sok látogatóban egy mozifilm színhelyének érzését keltik. Mások viszont a klímaváltozás félelmetes jeleit látják benne - olvasható a Theguardian.com cikkében.

Ez még a 2021-es novemberi állapot felvételeForrás: AFP/Miguel Riopa

María del Carmen Yanez, a Lobios-i régió polgármestere, amelynek Aceredo is része, az elmúlt hónapokban - különösen a januárban - tapasztalt esőhiányt okolta a kiszáradás miatt, valamint a víztározót is kezelő portugál energiaszolgáltató „meglehetősen agresszív területkihasználó" munkáját.

Az autó roncsok ma is láthatókForrás: AFP/Miguel Riopa

A szellemvárosban a romos tetőszerkezetek alatt még mindig látni lehet a település régi kávézóját, kocsmáját az üres üvegekkel. A víztömeg által összenyomott templomot, az elmosott ajtókat és ablakokat, sőt több autóroncs is "parkol" a házfalak mellett. De a jelenleg is látható 1992-es állapotokról többet mondanak a képek. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek