Hetvenkétezer tonna gyémánt van ebben a német városban

Hetvenkétezer tonna gyémánt van ebben a német városban.

Minden épületen fellelhető, mégsem látható: létezik Bajorországban egy város, ahol a kerítés is gyémántozva van – írja a Travel and Leisure. Ráadásul nem szándékosan került oda, egy eltévedt aszteroida a ludas a dologban.

Nördlingenben gyémánton taposhatunk az óváros terein Fotó: Rictor Norton & David Allen / Flickr.comForrás: Travelo

 A meteorit tizenötmillió éve csapódott be pontosan oda, ahol ma Nördlingen városa található. A kráter, amely az ütközés hatására létrejött, körülbelül tizenöt kilométer átmérőjű. Az ütközés gyorsaságát és erejét jelzi, hogy a földben található grafitból gyémánt keletkezett a nyomában, jobban mondva egy suevit nevű kőzet, mely üvegből, gyémántból és más meteorittörmelékből áll. Egészen az 1960-as évekig azt hitték, hogy a kráter, amiben a város fekszik, vulkáni eredetű, a kövek vizsgálatakor azonban kiderült, hogy nem ez a helyzet. Újabb tíz év elteltével az is kiderült, hogy mikronnyi nagyságúra összetört gyémántok találhatók a kőzetben, melyre a város épült, valamint az épületekhez használt építőanyagokban is. Ez ugyanis egy könnyen faragható kőzet, amelyet a középkori ember nagyszerűen tudott hasznosítani.

A csinos bajor kisváros tehát nem meseváros, de ha arra járunk, szép gyűjteményt láthatunk itt meteroritdarabokból és drágakövekből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek