Eladó az egykori jugoszláv diktátor pusztuló, szecessziós villája

A szerb-magyar határhoz oly közeli Palics egykor a Monarchia kedvelt fürdőhelye volt. Többek között tavának vize és iszapjának gyógyító ereje tette híressé a települést nem csak a szomszédos Szabadkán, hanem az egész birodalomban. Palicson most éppen eladó egy villa, amelynek utolsó neves lakója Tito volt, és amely mindent elmesél a huszadik századi történelméről.

Tito, azaz Josip Broz Tito, aki az egykori Jugoszlávia teljhatalmú ura volt 1943-tól 1980-ig. Talán nem is tudta, hány háza volt országszerte. Saját üdülőszigeteit, a horvátországi Brijuni-szigetcsoportot minden luxussal felszerelte, és előszeretettel fogadott itt világsztárokat, hírességeket a külföldi politikusok mellett.

A Brijuni-szigeteken a hotelek mellett nemzeti park és rengeteg római emlék találhatóForrás: goran_safarek/shutterstock.com

De volt villája az Újvidék szomszédságában fekvő Bélamajoron (Karadjordjevóban), Igalóban, Bugojnóban, Ohridban, Ilokon, Szamoboron, Kaproncán, Goricán és Zlatiboron is, emellett saját szoba várta a VU Tara szállodában, a spliti Dalmacija villában és a dubrovniki Lapad-félszigeten lévő egyik hotelben is. Tehát nehezen lehetne állítani, hogy a palicsi - vagy bármely más - villa volt szíve csücske. Nekünk azonban sokat mond a története.

A villa 1900-ban épült fel egy négyezer négyzetméteres telken, az akkori idők legdivatosabb szecessziós stílusában, a lehető legjobb anyagokból. A környéken már akkor is álltak gazdag villák, de ez volt az első, amely mellé nem gyümölcsfákat telepítettek, hanem teniszpályát építettek. Még nagyobb - bár kevésbé látványos - újdonsága volt a vízöblítéses WC és a fürdőszoba, ami akkoriban kezdett a jólét kifejezőjévé válni. A víz vezetéken érkezett a házba, és nem kútból, ami szintén szokatlan volt ezen a tájon.

Az elhagyatott villaForrás: BalkansCat/shuttersock.com

A házat Szeged híres épületeinek építésze, Reichl Ferenc tervezte, az építtető és tulajdonos a szabadkai Konen Vilmos (Vilim Conen) volt, a város jelentős cégének, a Konen és Hartmann vágóhídnak a társtulajdonosa. Trianon után Palics a Szerb Királysághoz került, Konen tisztként a szerb hadseregben is szolgált. A második világháború után a német és magyar hadifogságot is átélt, zsidó és antifasiszta Konent, mint a „nép ellenségét", aki együttműködött a megszállókkal halálra ítélték, vagyonát - közte ezt a villát is - elkobozták. A kivégzést megúszta, de újabb és újabb perekben megint halálra ítélték. Végül két év börtön után futni hagyták, de csak 2013-ban ismerték el az ártatlanságát.

A villa állami tulajdonban maradt. Tito csak 1963-ban aludt itt egyszer, de a házra ráragadt a „Tito-villa" név, ugyanakkor gyakran említik Konen-villa néven is, annál is inkább, mert az örökösök 2018-ban pert indítottak a visszaszerzésére. Az épület a mindennapokban inkább alkotóházként szolgált, és több híres regény is született a falai között. A 2005 óta lakatlan, 234 négyzetméteres, 3,5 méter belmagasságú villa, nagyrészt az eredeti szőnyegekkel, nyílászárókkal, díszes mennyezettel 800 000 euróért, azaz 288 millió forintért eladó - olvasható a novosti.rs oldalán.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek