Aggasztó ütemben dől San Francisco legmagasabb felhőkarcolója

Az alapok stabilizálására tett erőfeszítések ellenére a város legdrágább lakóépülete, a Millennium Tower továbbra is dől, ráadásul folyamatosan süllyed is. Ha a dőlés a jelenlegi tempóban folytatódik, a torony pár év alatt eljuthat addig a pontig, ahol a liftek és a vízvezetékek már nem működnek majd benne - olvasható a domusweb.it oldalán.

A Millenium Tower a pénzügyi negyedben San Franciscoban.Forrás: Shutterstock/ Sundry Photography

Az 2008-ban elkészült 58 emeletes épület mindössze néhány háztömbnyire található a város pénzügyi negyedétől. A felhőkarcoló a város történetének legdrágább lakóépülete lett, és több híresség is lakik a luxusapartmanjaiban. Az épületben kialakított több mint 400 luxuslakás gyorsan elkelt, értesülések szerint összesen 750 millió dollárért (237 milliárd forint).

Alapjai azonban az időközben elvégzett beavatkozások ellenére továbbra is sokkal gyorsabban süllyednek, mint egy hasonló épület esetében. 2016-ra valójában már 16 centit süllyedt az épület. A lakástulajdonosok beperelték a torony tervezőit és építőit, a fejlesztők és a városi hatóságok egymásra hárították a felelősséget.

A per során a lakók felhozták, hogy az akár 5,1 millió dollárért vásárolt ingatlanjuk értéke szinte nullára csökkent. 2020-ban egy titkos megállapodás jött létre, mely tartalmazott egy 100 millió dolláros helyreállítási tervet és a lakók becsült veszteségeinek kárpótlását.

A javításokat ugyan elkezdték, azonban a süllyedés és a dőlés folytatódott. Nyáron le is álltak a munkálatokkal, miután felfedezték, hogy az épület további 2,5 centimétert süllyedt. Az alapoknál mért 2,5 centiméteres dőlés a tetőnél már további 7,5 centimétert jelentett, ami odafent összesen már majdnem 56 centiméterre rúgott. A legutóbbi mérésnél a tetőn már 66 centiméter dőlést mértek.

Ron Hamburger az épület vezetőmérnöke a városi hatóságoknak elmondta, hogy az épület biztonságos, és a dőlés és süllyedés megállításának, esetleg bizonyos mértékű visszafordításának legjobb módja 18 acéloszlop beillesztése az alapkőzetbe. Bár a luxusa csábító, de mi sem szívesen laknánk most a Millenium Towerben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek