Piszoár nőknek? Párizsban ilyen is van

Nem igazán társasági téma, de sokaknál egy utazás meghatározó szempontja, hogy ahová tartanak, ott milyenek az illemhelyek. Sőt, milyen közel vannak egymáshoz, és mennyibe kerül a használatuk.

Forrás: Jiw Ingka/Shutterstock

Kisebb dolgok elvégzésében a férfiak idáig előnyben voltak, de most a nők is sokkal több helyen, kényelmesebben, higiénikusabban tudják letudni a kis dolgokat. Hol másutt oldották volna meg ezt a problémát, mint Párizsban, ahol a piszoárok az utca képéhez tartoznak, és a világ legtermészetesebb dolga, ha egy férfi nagy sietve betér oda.

De egy nő? Nos, a formatervező Louise Raguet éppen azt a feladatot tűzte ki diplomamunkájában, hogy készítsen egy női piszoárt, amely tökéletesen megfelel a női anatómiának, a nők ösztönös guggoló helyzetének. A végeredmény egy olyan piszoár lett, amire nem kell ráülni, nincs benne vízöblítés, de a végtermék könnyen felhasználható mezőgazdasági célokra.

Igen, a piszoárban csak kisebb dolgokat lehet elvégezni, a papír külön gyűjtőbe kerül. A Marcelle-nek nevezett alkalmatosság már bizonyított nagy tömegrendezvényeken, fesztiválokon, és mielőtt kikerült volna az utcára, a kórházakban is. A közönség azért szerette, mert sokkal kisebb a sorban állás előtte és nem kell ráülni. A szervezők és a városi illetékesek azért, mert összehasonlíthatatlanul olcsóbb, mint bármely más illemhely.

Ami belekerül, abból műtrágya lesz. Ennek is óriási jelentősége van, mert a városok víztisztító rendszereit tehermentesíti, és így sokkal kevesebb gyógyszermaradvány, hormon kerül a vizekbe. A Marcelle-ben - áttételekkel - száraz műtrágya keletkezik, amiből ezeket a maradványokat a földben termesztett növények nem szívják fel. Így a vizelet nitrogén-, foszfor-, káliumtartalma gyorsan újrahasznosul. De, a lényeg, hogy a hölgyeknek hamarosan nem kell aggódniuk, hol találnak legközelebb illemhelyet.

Forrás: Le Monde, Les Grands Voisins

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek