Visszanyeri eredeti állapotát Közép-Európa legnagyobb erdeje

Úgy tűnik, Közép-Európa egyik legszebb, legvadabb és legmostohább sorsú vidéke megszabadul az ember mindent átalakítani, felforgatni akaró erőszakosságától. A bajor-osztrák-cseh határnál lévő Šumava Nemzeti Parkban visszaállítják a tájat abba az állapotába, melyben évszázadokig létezett.

A Moldva-folyó, mely a Sumavában eredForrás: Thomas Dekiere/shutterstock.com

A Cseh-erdő soha nem volt sűrűn lakott terület, főleg német ajkú népességét a háború után elűzték. A Šumava úgy vált gazdátlanná, hogy ugyanakkor megkezdték előkészítését a „modern" mezőgazdasági munkákra. Ez első lépésben azt jelentette, hogy a kis csermelyekkel, patakocskákkal, tavakkal átszőtt terület alá csöveket fektettek, azokhoz árkokat ástak, és a vizet elvezették a területről.

A hely száradásnak indult, természetes állatvilága elhagyta, az átvonuló madarak sem találtak már itt pihenőhelyet. Mivel a tájba már azelőtt is durván beavatkozott az ember, oda nem illő, nem őshonos fafajták telepítésével, a Šumavára egy idő után rá sem lehetett ismerni.

Pedig Csehország egyik legszebb, meseszerű tájegysége volt. Megmentéséért egyre többen szólaltak fel. 1963-ban aztán megalakult a Nemzeti Park, 1990-ben az UNESCO-tól megkapta a Bioszféra-rezervátum minősítést, két éve pedig uniós támogatással és több száz önkéntes segítségével megkezdődött a Šumava élőhelyeinek visszaállítása.

Forrás: Simy27/pixabay.com

Mint Iva Bufková, a park igazgatóságának munkatársa elmondta, helyreállították Šumava talán legnagyobb kiszáradt forrását a Křemelná folyó völgyében, az egykori Skelná település közelében. Három méter mélységig elzárták és feltöltötték a csatornákat, a vizet pedig visszaengedték a felszínre. Ma egy természetes patak folyik ki a forrásból egy kanyargós úton Křemelnába.

A húsz éve tartó munka eredményeként, mára sikerült 720 hektáron kiszedni a csöveket a talajból, és a táj kezdi visszanyerni természetes formáját, melynek leglátványosabb eleme a madarak visszaköltözése, az erdő besűrűsödése. A további cél az, hogy 15 egykori település határát megtisztítsák az ipari mezőgazdálkodás elemeitől, és hagyják a tájat úgy életre kapni, ahogyan jó száz éve nézhetett ki - derül ki az idnes.cz cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek