Lélegzetelállító mocsárciprus-erdőben sétálgathatunk a Tiszánál

Korábban már megírtuk, hogy megújult a Tiszaigari Arborétum, de most azért is érdemes ellátogatni ide, mert a felújított sétaútvonalak és növényismertető táblák mellett mintegy 1500 egyedből álló amerikai mocsárciprus-erdő várja az odalátogatókat. 

Amerikaimocsárciprus-erdő (Taxodium distichum) a Tiszaigari Arborétumban 2022. január 2-án. A mintegy 1500 mocsárciprus egyedet számláló erdő különleges látványt nyúlt a már lehullott vörösesbarna tűleveleivel.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az amerikai mocsárciprus vagy más néven fésűs mocsárciprus őshazája Észak-Amerikában található. A 30-40 méteresre növő növény gyökereiből mocsaras, nedves talajon cseppkő alakú légzőgyökér-ágak emelkednek ki a talaj fölé. Tűlevelei körülbelül 2-3 centiméter hosszúak, puhák, a főhajtáson spirálvonalban állnak, az 5-10 centiméteres rövidhajtásokon fésűszerűen. Tobozai gömbszerűek, 2-3 centiméter hosszúak. Czeglédi Zsolt fotós lélegzetelállító képeket készített az év második napján a mocsárciprus már lehullott vörösesbarna tűleveleiről. 

A képre kattintva galéria nyílikForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezen kívül az Arborétumban számos idős, nagy méretű lombos és tűlevelű fafaj található, köztük a legjelentősebbek: páfrányfenyő, tiszafa, kolorádói jegenyefenyő, szerb luc, duglászfenyő. A bükk és a szelídgesztenye mellett 17 tölgyfaj is fellelhető. Említésre érdemes a kúszó farkasalma, a nagylevelű liliomfa, a tulipánfa és az illatos fűszercserje is - olvasható a turistamagazin.hu oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek