Rejtélyes harapásnyomot fedeztek fel egy fehér cápán

Jalil Najafov természetvédő fotós és filmkészítő még 2019 augusztusában utazott néhány barátjával Mexikó partjaira. Útjuk során a társaság észrevett egy nagy fehér cápát, aki a hajójuk közelében úszott, majd arra lettek figyelmesek, hogy a cápa oldalán egy hatalmas és rejtélyes harapásnyom látható.

 "Nagyon meglepődtem, mert soha életemben nem láttam ehhez hasonlót" - mondta Najafov a CNN Travelnek. Az azerbajdzsáni születésű fotós vízálló kamerájával azonnal a mély tengerbe vetette magát, hogy megörökítse a megsebzett cápát. Az elkészült fényképek egyikét 2021 december végén osztotta meg először Instagram oldalán, mivel a mexikói utazás során elvesztette a memóriakártyáját, és csak nemrég találta meg újra a képeket.

A kép megjelenését követően azonnal furcsa elméleteket gyártó kommentek százai lepték el a  bejegyzését a harapásnyom eredetével kapcsolatban. Najafov barátait és cápaszakértő kollégákat kért fel a rejtélyes harapás véleményezésére. Dr. Tristan Guttridge tudós, aki a Saving the Blue nevű tengerészeti nonprofit szervezetet vezetője, kizárta azt az elméletet, hogy a cápa párzási aktus során szenvedte volna el a harapást.

Najafov szerint Guttridge arra a következtetésre jutott, hogy a cápát nagy valószínűséggel egy másik cápa támadta meg. Michael Domeier, aki egyben a Marine Conservation Science Institute vezetője is, azt mondta: "Biztos vagyok benne, hogy ez versenyagresszió volt", és hozzátette, hogy a heg azóta valószínűleg begyógyult, és megkülönböztethetetlenné vált.

A fotós már tervezi a következő Mexikói és Maldív-szigeteki útjait, aki alig várja, hogy újra lemerüljön és megoszthassa cápás tapasztalatait. 

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek