200 millió éves dinóösvényt fedeztek fel Walesben

A brit paleontológusokat egy olyan 50 méteres ösvény hozta izgalomba, melyen a dinoszauruszok korai rokona közlekedhetett, méghozzá a walesi strand vonalán. A dinócsapáson talált lábnyomok arra utalnak, hogy bő 200 millió évvel ezelőtt hosszúnyakú dinoszauruszok, vélhetően a híres Diplodocust is magába foglaló Sauropodomorpha-klád egyik tagjának példányai, szauropodák vagy proszauropodák éltek a térségben - jelentette be az óév utolsó napján a londoni természettudományi múzeum.

Forrás: Shutterstock.com / Herschel Hoffmeyer

A szauropodák általában igen nagy méretűek voltak, hosszú nyakkal és farokkal, négy lábon jártak, és a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokká váltak. A proszauropodák időben megelőzték a szauropodákat, kisebbek voltak, és gyakran képesek voltak két lábon járni - írják az anyagban.

Az állatok nyomait Kerry Rees hobbipaleontológus fedezte fel a Cardiffhoz közeli Penarth strandján 2020-ban. A londoni múzeum szakértői, Susannah Maidment és Paul Barrett - mint Twitter-üzenetükben írták - eleinte szkeptikusak voltak, mert sok geológiai képződményt lehet tévesen ősi állatok nyomának tartani.

De aztán alapos vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az amatőr kutatónak igaza van. Az övényen triászkori, vagyis 200-250 millió éves állatnyomokat találtak.

A nyomok, köztük felgyűrődött laza talaj körvonalai, arra utaltak, hogy egy lábakon járó állat nyomairól van szó. Néhány helyen lábujjnyomot is észleltek. A dinónyomokat háromdimenziós technológiával örökítették meg az utókornak, mert az árapály előbb-utóbb véglegesen erodálja majd őket.
A kutatásról a Cambridge.org oldalán részletesebben is olvasatank angol nyelven.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek