Városlátogatásra indulna 2022-ben? Ezek lesznek a legjobb úti célok

A Time Out magazin 16-os listán rangsorolta azokat az európai városokat, melyek 2022-ben a legjobb city break úti célnak ígérkeznek. A listán a hivatalos kulturális fővárosok mellett, kevésbé ismert célpontok is találhatók.

Míg a városlátogatások helyett ebben az évben sokan inkább a természetbe mentek ki, a tavak-folyók partjára, az erdőkbe, hegyekbe, ahogy - reményeink szerint - visszatérnek a „normális" idők, ismét előtérbe kerülhet az épített környezet. Ha pedig így alakul, akkor célpontokban nem lesz hiány, íme, a magazin tizenhatos listája.

ArlesForrás: pmahon/pixabay.com

1. Arles, Franciaország
2. Brno, Csehország
3. Kaunas, Litvánia
4. Odense, Dánia
5. Ljubljana, Szlovénia
6. Oslo, Norvégia
7. Turku, Finnország
8. Valencia, Spanyolország
9. Sheffield, Anglia
10. Trikala, Görögország
11. Bihać, Bosznia-Hercegovina
12. Liverpool, Anglia
13. Rotterdam, Hollandia
14. Milánó, Olaszország
15. Freiburg, Németország
16. Inverness, Skócia

A cseh lapok örömmel számoltak be Brno előkelő helyezéséről, és mint közeli úti cél, melyet útba ejthetünk az autópályán Prága felé haladva, nekünk is érdekes lehet, hogy mit találnak vonzónak a városban a magazinok.

A Time Out szerint a második legnagyobb cseh város posztindusztriális tudományos és technológiai központtá pozicionálta magát. Az INdustrial projekt keretében 2022-ben több egykori ipari épület is megnyílik a nagyközönség előtt, valamint a szintén felújítás alatt álló Habsburg-kori börtön, a Káznice is feltárul, mely már most is számos kulturális rendezvénynek ad otthont.

Brno tehát már nem az a brutális nehézipari város, ahogy emlékeinkben, tanulmányainkban él. Régi formáját felújításokkal és tisztítással kapta vissza az óváros, mely nem nélkülözi a hátborzontató nevezetességeket.

A brnói Špilberk várForrás: Pavellllllll/pixabay.com

Példának ott van mindjárt a Kapucinusok Szent Kereszt Temploma, amelynek különleges szellőzőrendszere konzerválta 154 szerzetes kiszáradt múmiáját, de nem kevésbé bizarr látnivaló a Szent Jakab templom alatti csontkápolna sem, ahol ötvenezernél is több ember csontjait gyűjtötték össze.

Szintén említésre méltók a náci illetve a szocialista időkben kiépített óvóhelyek, amelyek a város alatt húzódnak sok száz méteren keresztül, a Denis atombunker és a 10-Z bunker. A város melletti csatatér (Austerlitz/Slavkov u Brna) pedig arról híres, hogy Napóleon 1805-ben itt verte tönkre az egyesült osztrák-orosz hadakat.

Azért a magazin nem feledkezik meg az élőkről sem, különösen, ha már megéheztek a nagy bolyongások után. Nekik ajánlja a Stojáka utcai álló sörözőt (ahol a megfáradt fiatalok csoportjai simán leülnek a járdaszélre), a Café Momentát és a Rotor bárt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek