Kiránduljon csontkápolnához, vagy Hamlet kastélyába!

Városlátogatásra indult Koppenhágába, Berlinbe vagy Prágába, de beleunt a nagyvárosi turistaáradatba? Ugorjon fel a következő vonatra, és meg se álljon Malmőig, Potsdamig, Pilzenig vagy Kutna Horáig. A svédeknél nyugalmat, a németeknél csodás kastélyt, Csehországban emberi csontokból készült kápolnát talál.

 Javasoltunk már egynapos kirándulást Afrikába, de tengerparti üdülővárosba és királyi kastélyba is. Ezúttal újfent határátlépésre biztatjuk olvasóinkat, bár kevésbé egzotikus helyszínen: nézzenek át Svédországba, ha Koppenhágában járnak! Vagy inkább sörfőzdébe mennének, Prágát elhagyva? Esetleg kastélyegyüttest csodálnának Berlin mellett? Ide kiránduljanak, ha megunták a nagyvárost, negyedik rész.

Szomszédoljon Svédországban

Koppenhágát járva többször is végigkorzózott Európa leghosszabb sétálóutcáján, unásig fotózta a Nyhavn színpompás házikóit, meglátogatta a kis hableányt, a királyi család palotáit és kiszórakozta magát a Tivoliban? Sétáljon el a vasútállomásig, váltson egy jegyet Malmőbe utanként 100 svéd korona körüli összegért, és nézze meg mi a helyzet az Oresund híd túloldalán.

Malmöhus, az egykori erőd
Galéria: Szökés a városból 4.
Fotó: Wikimedia Commons

Bár Malmö Svédország harmadik legnépesebb városa, bája és megnyugtató hangulata Koppenhága nyüzsgése után üdítően fog hatni. A félórás vonatozást követően sétáljanak be a főtérre, a Stortorgetre, igyanak egy kávét a Lilla Torg teraszainak egyikén, majd irány a Kungs- és Slottsparken. Itt kellemes zöldterületek, egy malom és a Malmöhus nevű egykori erődítmény vár, amiben ma múzeum működik.

 

Innen menjenek ki a tengerpartra, a piknikező, kutyát sétáltató helyiek közé. A régi, fából épült, Ribersborgs névre hallgató fürdőházat, és Svédország legmagasabb épületét, a Turning Torso-t se hagyják ki! A távolságok le is sétálhatók, de kerékpárral még kényelmesebb. Ha maradna Dániában, Helsingör kastélyába érdemes kiruccanni. Szintén a koppenhágai pályaudvarról indulnak ide a vonatok, a menetidő háromnegyed óra, ára utanként 100 dán korona körül van. A város legfőbb látványossága a világörökség részeként számon tartott Kronborg-kastély, ami Shakespeare drámája miatt Hamlet kastélyaként ismert. A színdarabot rendszeresen előadják a szabadtéri színpadán.

Kastélylátogatás Berlin mellett

Ha már a világörökségnél, és uralkodói lakhelyeknél tartunk: Berlinből is egy pompás kastélyba kirándulhat, ha a Checkpoint Charlie-t, a Brandenburgi kaput, és a Pergamon Múzeumot is kipipálta az útikönyvben. Ez nem más, mint a porosz királyok egykori rezidenciája, a potsdami Sanssouci kastély, Berlintől mintegy negyven kilométerre. Tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető: a Regional Express névre hallgató vonatok 25 perc alatt, a 7-es S-Bahn vonal pedig negyven perc alatt teszi meg a távot. Mindkettő az Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstraße, Berlin Hauptbahnhof, Zoologischer Garten állomásokon áll meg a városon belül. Potsdam főpályaudvaráig kell utaznunk, majd a 695-ös buszra átszállni, és már a Sanssouci parknál is találjuk magunkat.

Sanssouci, Potsdam
Galéria: Szökés a városból 4.
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

Az egész út 3,10 euróba kerül irányonként, mert a berlini ABC zónákra alkalmas vonaljeggyel a Regional Express, az S-Bahn és a potsdami közlekedés is igénybe vehető, és akárhányszor átszállhatunk két órán belül. A porosz Versailles-ként emlegetett épületegyüttes és a hozzá tartozó kertek 1990-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének listájára. Már Nagy Frigyes is azért építette, hogy a problémáktól és a nyüzsgéstől elvonulva pihenhessen – erre utal a kastély francia neve, hiszen a Sans souci azt jelenti, gondtalanul. Vonuljon el ide Ön is!

Sörfőzdetúra és csontkápolna

Ha elég volt a száztornyú Prágából, nézze meg magának a busszal egy óra alatt elérhető Pilzent. A cseh főváros B jelű metróvonalának végállomásáról, Zličínből indulnak a buszok, a pontos menetrendről és árakrol erre tud tájékozódni. A hangulatos város legfőbb látványossága természetesen a Pilsner Urquell sörgyára, és a sörkészítés minden csínját-bínját bemutató múzeum. Itt megtekinthető a város földalatti arca is: az évszázados csatornarendszer, a különféle pincék, búvóhelyek és víztisztító berendezések. Ezek mellett a reneszánsz városházát és a Szent Bertalan katedrálist sem érdemes kihagyni. Ez utóbbi Csehország legmagasabb temploma, és harmadik legmagasabb épülete.

Csontkápolna, Kutna Hora
Galéria: Szökés a városból 4.
Fotó: elflilja / Indafotó

Ha inkább a bizarr dolgok érdeklik, látogassa meg Kutna Horát, és a híres-neves csontkápolnát. A külvárosi temetőben található, 14. században épült kápolna teljes berendezését emberi csontokból faragták – még az oltárt és a csillárt is. Ezzel az emberi élet mulandóságára kívántak állítólag rámutatni a készítők. Érdekes még a városban a késő gótikus stílusú Szent Borbála katedrális, a Hrádek, vagyis a kis kastély, benne a Cseh Ezüstmúzeummal. Az egykori bánya is meglátogatható, ahol megtudhatjuk, hogyan lett az ezüstércből érme. Kutna Hora főterét se hagyjuk ki a patríciusházakkal és gazdagon díszített kőkútjával. A városba egyébként vonattal és busszal is eljuthatunk. A vonat a csontkápolnához, a busz pedig a belvároshoz áll meg közelebb. Mindkettő egy-másfél óra alatt teszi meg a hetven kilométeres távot, és árban sem különböznek: körülbelül 180 cseh koronába kerülnek.

Önök is szeretnek fél-egynapos kirándulásokra indulni a környékre, ha városlátogatásra adják a fejüket? Ha vannak jó tippjeik, hová érdemes elmenekülni a nagyvárosok forgatagából, írják meg nekünk! Várjuk véleményüket kommentben, vagy e-mailben az olvir@travelo.hu címen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek