Elmenekültek a turisták, összeomlott a marokkói turizmus

Marokkó divatos célpont azoknak, akik egy kis nyarat csempésznének a télbe. Nincs messze Európától, de már elég egzotikus, megfizethető és biztonságos. A pezsgő piacok árucikkei jól ismertek, az ember biztos kézzel vásárol közülük - írja a lemonde.fr.

MarokkóForrás: GLady/pixabay.com

Egy hét múlva dönt arról a marokkói kormány, hogy megnyitja-e az ország kapuit a külföldi látogatók előtt, mert az észak-afrikai ország jelenleg zárva van az omikron-vírus miatt. Az idegenforgalom, amely már két éve súlyos gondokkal küzd a járvány miatt, nem mellékes bevételi forrás Marokkóban: a nemzeti jövedelem 7%-a származik onnan, és félmillió embernek ad munkát.

2020 kora nyarán remények támadtak, hogy a turisták újra elárasztják Marrákes, Casablanca, Fez és Rabat utcáit. És valóban, Agadir, Essaouira valamint Tanger szállodái ismét megteltek turistákkal. Úgy számoltak, a téli szezonban hetenként 3 milliárd forintnyi bevételre tesznek szert az idegenforgalomból. Egészen addig, amíg november végén fel nem ütötte a fejét az omikron.

A foglalások 100%-át lemondták a külföldi utazási irodák, a nyugati országok légihidakon menekítették ki turistáikat Marokkóból. Saját felelősségükre csak nagyon kevesen maradtak. A szakemberek szerint egy szállodának 60%-ban telítettnek kell lennie, hogy valami hasznot hajtson, ha csak 10%-át tudják kiadni, az biztos csőd. A mostani 15%-os kihasználtság maga az idegtépő bizonytalanság, a lassú elsorvadás.

A tulajdonosok ugyan újra kapnak állami támogatásokat, amikből jut valamennyi a dolgozóknak is, de a legtöbb alkalmazott a a családjától remél segítséget, vagy a mezőgazdaságban keres munkát. „Sok zűrzavart, feszültséget, sőt kétségbeesést érzünk a szektorban. Az emberek kezdik éhesnek érezni magukat a szó szoros értelmében" – mondja egy fezi árus, aki komolyan gondolkodik azon, hogy eladja boltját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek