Nagy-Britannia szigorít a beutazási feltételeken

Az Egyesült Királyságba utazóknak keddtől az indulásuk előtt legfeljebb 48 órával is el kell végezniük egy Covid-tesztet. A szigorítások december 7-én brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától lépnek életbe, és a 12 év felettiekre vonatkoznak.

Utasok tesztre várnak a Heathrow-nForrás: AFP/Adrian Dennis

Mint az MTI híréből kiderül, az indulás előtti teszt lehet gyorsteszt (lateral flow test) vagy laboratóriumban kiértékelt PCR-teszt, de mindkét teszttípus elvégzéséről és eredményéről az utazóknak igazolást kell bemutatniuk. A rendelkezés a teljesen beoltott beutazókra is vonatkozik. Mnit közölték, átmeneti intézkedésről van szó, amelyet a brit kormány az első lehetséges pillanatban visszavon.

Hétfőtől ugyanakkor a vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, és érkezésük után nekik is tizenegy éjszakát kijelölt, őrzött karanténszállodákban kell tölteniük saját költségükön. E hét eleje óta kötelező PCR-tesztek elvégzése az angliai érkezés után is, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

A teljesen beoltott beutazók számára október végén szűnt meg az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-koronavírusteszt kötelme, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt elvégzése is elégséges volt. Ezt a könnyítést függesztette fel a brit kormány a november utolsó napján érvénybe lépett intézkedéssel. Az érkezés utáni PCR-tesztet a beutazóknak a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelniük, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes koronavírus-szűrési szolgáltatását beutazási célokra nem lehet használni.

Szombaton újabb 26 omikron-esetet találtak az országban, 25-öt Angliában, egyet Skóciában, ezzel az új variánsnak tulajdonítható esetek száma összesen 160-ra nőtt a szigetországban - derül ki a bbc.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek