Egykor a kertek városa volt, ma szinte áthatolhatatlan szmog borítja

Az IQAir nevű svájci, levegőminőséggel foglalkozó vállalat november 24-én nem sokkal 12 óra után közölte, hogy a mérései szerint jelenleg Pakisztán kulturális fővárosa, Lahor a világ legszennyezettebb levegőjű városa.

Szinte hasítani lehet a lahori szmogotForrás: MTI/AP/K. M. Csaudari

Lahort olyan vastag szmog borítja, hogy a legevőminőség amerikai skálája szerint 203-as az indexe, míg a második legszennyezettebb levegőjű Újdelhinek 183-as. Napközben azonban előfordult, hogy a két város helyet cserélt.

A növekvő szmog és a szálló porral szennyezett levegő miatt emberek ezrei betegednek meg légúti vagy más betegségekben. A rossz minőségű levegő miatt pedig sokan kényszerülnek otthon maradni. A legrosszabb levegőjű városok toplistáján a bangladesi Dakka a harmadik, ennek a városnak az indexe 169-es, az indiai Kolkata (régi nevén Kalkutta) pedig a negyedik 168-as értékkel. Kedden Lahor még a harmadik helyet foglalta el a listán - olvasható az MTI összefoglalójában.

Lahor november 22-én, a motorosok a sűrű szmogban robognakForrás: MTI/AP/K. M. Csaudari

Lahor egykor a kertek városa volt, tele zöld, fotoszintetizáló és levegőtisztító, parkosított területekkel, ám a 19. századtól kezdve az intenzív városiasodás és a lakosság növekvő száma miatt eltűntek a zöld felületek. Lahor Pakisztán második legnagyobb települése a főváros, Karacsi után. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek