Hidak, melyeket vad szelek és sebes folyók alkottak

Lélegzetállítóan gyönyörű természeti képződményeket naponta fedeznek fel a túrázók és kutatók. Vízeséseket, vulkánokat, őserdőket, sziklacsúcsokat. Felsorolhatatlanul sok csodálatos látnivaló. De az olyan természet alkotta hidakról, melyek emberi közbejárás nélkül jöttek létre, folyók és vad szelek által, mégis ritkábban ejtünk szót. Sorozatunk új részében, az ördögi hidak után, a legizgalmasabb természetes hidakat mutatjuk be. 

Ezek a sziklaívek emberi beavatkozás nélkül, a szél, a víz és a napsütés eróziójának következtében, évezredek alatt váltak olyanná, amilyeneknek most ismerjük őket.

Pravcicka Brana, Csehország

Nem is kell Európán kívülre utaznunk, hogy ilyen természetes hidakat lássunk. Az egyik legérdekesebb, a Pravcicka Brana Csehországban található. Ez Európa legnagyobb természetes kőhídja, mely több mint 26 méter hosszú, 16 méter magas és legszélesebb pontján 8 méter széles.

Forrás: Shutterstock.com / Ondrej Prosicky

A híd évente sok ezer látogatót vonz, akik több kiépített turista ösvényen közelíthetik meg a természetes attrakciót.

Pont d'Arc, Franciaország

A dél-franciaországi Ardeche folyó által alkotott természetes hídnak, a Pont d'Arcnak van egy világhírű szomszédja: a Chauvet-barlangfestmények, a világ legrégebbi ismert ilyen alkotásai, amelyek 36 000 éves múltra tekintenek vissza. Az 1994-ben felfedezett helyszínt az UNESCO a világörökség részévé választotta.

Forrás: Shutterstock.com / Julia700702

De a régió természeti szépsége is nemzeti kincs. Az 1982-ben a francia nemzeti örökség részeként besorolt 60 méter széles és 54 méter magas természetes boltív Franciaországban az egyetlen folyón átívelő természetes híd.

A nagy zöld híd (Wales Green Bridge), Wales

Ha időnk és pénzünk engedi, feltétlenül érdemes meglátogatni Wales-ben a Zöld hídat. A Pembrokeshire-ben található természetes boltív egy sziklatalapzaton áll, és 66 méter hosszú valamint 23 méter magas.

Forrás: Richard Bowden / Shutterstock.com

A természetes ív az időjárás, az arrafelé gyakori és erős viharok hatására alakult ki. A folyamatos erózió következtében barlangok képződtek a mai boltív alatt, amelyek egymásba értek, így alakult ki a természetes ív. A Wales Green Bridge az Egyesült Királyság legszebb természeti hídja.

A szerelmesek hídja, Ciprus

Kamara Tou Koraka, más néven A Lover Bridge Cape Greco-ban található. A természetes kőboltozat egy kis zárt öbölben látható ugyan, de nem közelíthető meg, mert egy kerítéssel elzárták. Ennek oka, hogy sajnos fennáll az összeomlás veszélye.

Forrás: Alexey Chistenko / Shutterstock.com

Ez Ciprus egyik legszebb természetes hídja. 15 méter hosszú és 7 méter magas. A híd a régió egyik legfontosabb turisztikai látványossága, rengeteg turista keresi fel minden évben, amikor békeidő van.

Tündérhíd (Fairy Bridge), Kína

Kínában rengeteg természetes híd található, köztük olyan is, amely a szakértők szerint a világ természetes hídjai közül a leghosszabb fesztávval rendelkezik. A délnyugat-kínai Guangxi Zhuang autonóm régióban, a vietnámi határ közelében található Tündérhíd (Xianren Qiao) 122 méter fesztávolságú.

 A mészkőkarsztból az időjárás által kialakított hidat nem könnyű megközelíteni, ezért nagyon nehéz lemérni. Egy szakértőkből álló csapat 2010-ben csónakkal ment a helyszínre, és lézeres berendezéssel mérték meg a fesztávot, ők jelentették ki azt, hogy ez a híd a világ leghosszabb ismert természetes boltíve.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek