Minden ország lekerült erről a vörös utazási listáról

A brit kormány legutóbbi bejelntése szerint a jövő hétfőtől egyetlen ország sem marad a vörös utazási listáján, amin a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek szerepeltek.

Forrás: Zck_ / Unsplash

Ez azt jelentette, hogy a listán szereplő országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhattak be Angliába, de érkezésük után nekik is karanténba kellett vonulniuk 10 napra, a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikébe. E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font volt, ami csaknem egymillió forint, és ezt az utasoknak kell fizetniük.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban csütörtök este bejelentette, hogy november 1-jén, brit idő szerint hajnali 4 órától London az utolsó hét országot – Kolumbiát, a Dominikai Köztársaságot, Ecuadort, Haitit, Panamát, Perut és Venezuelát – is leveszi a vörös listáról.

A hónap elején még 54 ország szerepelt ezen a listán, köztük Afganisztán, Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Mexikó, Kuba, Georgia, Indonézia, Montenegró, Dél-Afrika és Thaiföld.

Így hétfőtől az ezekből az országokból Angliába érkezőknek sem kell többé a költséges szállodai karanténba vonulniuk. Az intézkedést hétfőtől Skócia és Wales is érvényesíteni fogja, Észak-Írország kormánya azonban még nem jelezte, hogy mikor veszi át az új szabályozást.

Azt viszont tudni, kell, hogy a vörös kategória nem szűnik meg; ha a közegészségügy védelme úgy diktálja, akkor a különböző országok és térségek ismét felkerülnek a listára.

A brit kormány ugyancsak hétfőtől 30 újabb ország oltási programját ismeri el. Ennek lényege, hogy azok az utazóknak, akik ezekben az országokban megkapták a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, az elindulás előtt nem kell koronavírus-tesztet végeztetniük, csak mikor megérkeznek Angliába. A brit kormány így már 137 ország és terület oltási programját ismeri el novembertől - olvasható a Turizmus.com összefoglalójában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek