Ez a rendszer már több mint 12 ezer autótól szabadította meg Barcelonát

Ha az autók elhagyásáról van szó, a barcelonaiak képesek a végsőkig elmenni. Nemrégiben írtunk arról, hogy majdnem teljesen autómentes zöld övezetté változtatják Barcelona egész belvárosát a következő évtizedben. Pár napja pedig iskolába bicikliző gyerekek karavánjáról adtunk hírt, amelyet biciklibusznak neveztek el.

Barcelonaskaramelka / 16 kép/pixabay

Most egy újabb, az autók elhagyására ösztönző intézkedésről értesültünk: a város három évre ingyenes bérletet biztosít a tömegközlekedésre azoknak, akik eladják a régi autójukat, írja a Time Out. A barcelonai tömegközlekedési vállalat honlapja szerint az intézkedés a környezetvédelmi tanúsítvánnyal nem rendelkező járművekre vonatkozik. Az ingyenes bérletért (T-verda kártya) csak azok jelentkezhetnek, akik a megelőző hat hónapban nem vásároltak új autót, illetve vállalják, hogy a kártya érvényességi ideje alatt sem fognak.

A Time Out szerint a rendszer már több mint 12 ezer járműtől szabadította meg a várost, ráadásul az egyre bővülő alacsony károsanyag-kibocsátású zónák is jó okot adnak arra, hogy a lakosok megváljanak a környezetszennyező autóktól. Míg a T-Verda bérlet világelső, más országokban is próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy elhagyják az autót. Franciaország és Finnország egyes részein például elektromos kerékpárra lehet cserélni a gépkocsit, Luxemburgban pedig mindenki ingyen utazhat a tömegközlekedésen.

A berliniek is törekszenek az autómentes környezet kialakítására, nemrégiben népszavazást kezdeményeztek arról, hogy kitiltsák-e a kocsikat a város egy jelentős részéről. Az előzetes felmérések alapján úgy tűnik, a berliniek 91 százaléka gondolja azt, hogy boldogabb és jobb lenne a város, ha abban nem lennének autók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek