Veszélyben az Adria, a kutatók kongatják a vészharangot

Horvát tudósok egy csoportja nyilvános felhívást intézett a parlamenthez és a kormányhoz, amelyben arra szólítottak fel, hogy mielőbb fogadjanak el konkrét cselekvési tervet az Adriai-tenger védelmére – adja hírül az MTI.

Légi felvétel a Zrce strandról a csalogató Adria vizévelForrás: Shutterstock / Készítette: ondrejsustik

Mint mondták, az Adriai-tenger szakmai és tudományos kutatása évek óta folyik, és állítják, a változások visszafordíthatatlanok. Az Adriai-tenger hőmérsékletének emelkedése a tengerszint és a sótartalom növekedéséhez vezet, valamint fokozott rétegződést eredményez, ami közvetlen hatással van a tengeri áramlatok körforgására és viharhullámok megjelenésére.

Az Adriai-tengerben egyre több nem őshonos faj jelenik meg, trópusi halak, algák, baktériumok és kocsonyás organizmusok.

Sokan közülük idegenhonos (invazív) fajok és gyakran mérgezőek. Emiatt csökken a biológiai sokféleség, egyre gyakoribb jelenség a fitoplankton-virágzás és a medúzák tömeges megjelenése, amely negatív hatással van a turizmusra is – írták a felhívásban.

Rámutattak: a turisztikai tevékenységek az éghajlatváltozással együtt gyakorolják a legnagyobb nyomást az Adriai-tengerre.

A szennyvízzel és az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel nagy mennyiségű káros anyag jut a tengerbe, amely a táplálékláncon keresztül halmozódik fel a tengeri élőlényekben. Közvetlen veszélyt jelentenek továbbá az ellenőrizetlen partmenti építkezések is. Emellett a műanyag és egyéb hulladék egyre nagyobb probléma, és hosszú távon hatással lehet a tengeri élővilág minőségére és az emberek egészségére.

A tudósok a felhívással cselekvésre akarják ösztönözni az illetékes intézményeket, hogy hozzanak konkrét és célratörő intézkedéseket a probléma megoldására. Egy tudományos tanácsadó testület létrehozását is javasolják, hogy az részt vegyen a védelmi intézkedések és az erre vonatkozó jogszabályok kidolgozásban, valamint az Adriai-tengerben történő változások rendszerszintű követésében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek