Gigantikus szezonnövényekkel köszönti az őszt Oroszország legrégebbi botanikus kertje

A minap arról számoltunk be, hogy majdnem borjú nagyságú tököt termesztett egy olasz kertész. A gigantikus zöldség viszont egyáltalán nem lógna ki a sorból, ha azok mellé a moszkvai példányok mellé kerülne, melyek Oroszország legrégebbi botanikus kertjének, az Apothecary Gardennek, vagyis Patikakertnek a kiállításán magasodnak a látogatók fölé. 

A kert minden évszakban kiállítást rendez a szezonális növényekből, így míg tavasszal többek között a tulipánok, ősszel a tökök kerülnek a főszerepbe. Nem is akármekkorák.

A tökös kiállítás legnagyobb példánya körülbelül 700 kilogrammForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Moszkvában sok olyan helyet találunk, amelynek funkciói évszázadok óta nem változtak, és bizonyos szempontból a Patikakert is egy közülük. Az arborétumot még I. Péter orosz cár rendeletére hozták létre a XVIII. század elején, és 1706 óta elsősorban gyógynövényeket termesztettek itt az első orosz gyógyszertárnak. A XIX. század folyamán azután a moszkvai Lomonoszov Egyetem szerezte meg a kert területét, és a mai napig birtokolja azt. Nézzék, milyen különleges hely.

Az egyetem később üvegházak építésébe fogott, ahová már különleges, egzotikus növények is bekerülhettek. 1908-ban itt virágzott el először a Victoria Amazonica óriás tavirózsa Moszkvában, amely azóta is megtalálható a kertben, de kakaóbab fákkal, papayával, rózsaszín banánnal, és különféle kaktuszokkal is lehet találkozni. Az évszaknak megfelelően pedig megjelennek a szezonális virágok is.

Ez nem egy háziasszony szép kis virágoskertje, hanem a tavaszi Patikakert látványaForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

 A Patikakertben található Oroszország egyik legnagyobb orchideagyűjteménye is. Az öreg fák között páfrányok és kúszónövények gyűjteménye él, és mintegy 80 orgona, valamint egy firenzei kőkúttal díszített gyógynövénykert is áll. A kertben amúgy is rengeteg látnivaló akad, például ez a különleges kis tavacska, amelynek trükkös akváriumában megfigyelhetik a tó lakóit.

Időnként a halak felúsznak a tó akváriumába, hogy megmutassák magukatForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Pesnya

Rendszeresen szerveznek itt fesztiválokat, workshopokat, a gyerekeknek pedig interaktív programokat, valamint klasszikus zenei koncerteket és művészeti előadásokat is tartanak az üvegház boltívei alatt. A kertben egy étterem is működik – írja a discovermoscow.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek