Míg nálunk kánikula tombol, ebben az európai országban leesett az első hó

Németh lajos meteorológus Facebook-oldalán adta hírül, hogy Lappföldön leesett az első hó. Kedden reggel 9 óra előtt több mint egy centiméteres havat mértek az északi vidéken, és a kritériumok alapján hivatalosan is az idei első téli hónak nyilvánították - olvasható a yle.fi oldalán.

Havazás Kemi városábanForrás: Jarno Tiihonen/Yle

Az időjárási jelenség miatt a Värriötunturi-havasokban található Salla településén örülhettek vagy épp szomorkodhattak a helyiek. Hétfőn egyébként már voltak előjelek, amikor hófúvások borították a lappföld északnyugati részén, Enontekiöben található Näkkälä falut, de ezt még nem minősítették hivatalos első hónak.

A szeptemberi havazás még ezeken az északi tájakon sem túl gyakori, de nem teljesen ismeretlen. A térségben a havazás kedden délelőtt és délután is erősödött, és dél felé is kiterjedt, egészen Oulu városáig. A Regionális Közúti Közlekedési Központ becslései szerint egyes helyeken 5-10 centiméter hó esett, de komoly közúti balesetről nem számoltak be annak ellenére, hogy a legtöbb autós még nyári gumival közlekedik. Az útviszonyok különösen veszélyesek Rovaniemi, Tornio és Oulu környékén.

Az első hó valószínűleg nem fog sokáig tartani, mivel a régió hőmérséklete szerda délutánra várhatóan 8-9 Celsius-fokig emelkedik. Ugyan nálunk havazásra még nem kell számítani, a hőmérséklet a következő napokban jelentősen lecsökken. A Köpönyeg előrejelzése szerint pénteken hidegfront érkezik,  ésbeköszönt az igazi ősz. 

Csütörtökön 26-31 fokos meleggel búcsúzik a szeptemberi nyár, a reggeli órákban elszórtan, majd estétől északnyugat felől várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél többfelé megélénkül.  Pénteken délutánig erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé alakul ki eső, záporeső. Délutántól északnyugat felől - az erős, olykor viharos északnyugati szél hatására - csökken a felhőzet, megérkezik a hidegfront. Délután már csak 19-25 fok valószínű, majd a hétvége során a hőmérséklet fokozatosan csökken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek