Öt héten át zakatol az expressz, mely körbejárja Európát

A vasút 2021-es európai évének alkalmából üzembe állított Connecting Europe Express nevű különleges járat szeptember 2-án indult el a lisszaboni állomásról. Öthetes útja során a vonat több mint 100 városban áll meg, és október 7-én érkezik meg Párizsba. Az egyik kocsiját a MÁV-START biztosítja egy 1995-ben, egy spanyolországi gyárban készült CAF poggyászkocsi formájában. Az expressz a tervek szerint szeptember 19-én délelőtt érkezik Budapestre Arad felől, a Keleti pályaudvarra, ahonnan még aznap délután tovább indul Kassa irányába - adja hírül a mavcsoport.hu.

Forrás: connectingeuropeexpress.eu

A Lisszabonban kezdődő és Párizsban véget érő út jelentősebb állomásai között van Ljubljana is, így a vonat összeköti egymással az EU Tanácsának portugál, szlovén és francia elnökségét. A vonat útvonala mentén Európa-szerte számos vasútállomáson szerveznek rendezvényeket a vonat köszöntésére. A vasút iránt érdeklődők online is követhetik majd a vonat fedélzetén zajló vitákat és kapcsolódó konferenciákat, amelyeket Lisszabonban, Bukarestben, Berlinben és Bettembourgban tartanak.

A Connecting Europe Express az európai vasúti ágazati partnerek és az uniós, nemzeti és helyi szintű intézmények közös erőfeszítéseinek eredményeként jött létre. Az európai vasúti nyomtávok közötti különbségek miatt a Connecting Europe Express valójában három vonatból – egy ibériai, egy standard és egy balti vonatból – fog állni, amelyek a járat útvonala mentén találkoznak majd.

A vasúti kocsikat különböző európai vasúttársaságok biztosították. A MÁV kocsija vándorkiállításnak ad otthont, mely számos, a vasúti utazás élményét javító jelenlegi technológiát és innovációt is bemutat. A standard vonatot ezenkívül egy konferenciakocsi (SNCF, Franciaország), két szokványos személykocsi (DB, Németország és SBB, Svájc), egy étkezőkocsi (FS, Olaszország) és egy hálókocsi (ÖBB, Ausztria) alkotja. A Portugáliától Spanyolországig közlekedő ibériai vonatot a Renfe spanyol vasúti társaság biztosította, a balti vonatot pedig a litván LTG üzemelteti. Az út részletes térképe és bővebb információ a vonat honlapján található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek