Változtak az osztrák zöldigazolvány érvényességének szabályai

Az egyre romló vírushelyzet miatt változtattak az osztrák zöldigazolvány, a Grüner Pass érvényességének szabályain, és múlt vasárnaptól csak a teljesen átoltottak mozoghatnak szabadon az igazolással. Azoknak, akik csak részleges oltással rendelkeznek, ez az igazolás már nem elegendő a szabad mozgáshoz. A vendéglátóhelyekre és a rendezvényekre, valamint azokat a szolgáltatásokat, ahol a távoltságtartás nem megoldható, a Pfizer-, a Moderna- és az AstraZeneca-vakcina esetében csak a második oltás után, a Johnson&Johnson oltóanyagával pedig az oltási időpontot követő huszonkettedik naptól lehet bejutni - adja hírül a vaol.hu a magyarok.orf.at cikkére hivatkozva. 

A kép illusztrációForrás: Louis Hansel / Unsplash

Az, hogy valaki felgyógyult a betegségből, és emellett rendelkezik egy oltással, szintén elegendő az igazolás kiállítására. Jelenleg a szövetségi tartományok közül Burgenlandban a legmagasabb az átoltottsági arány. 

Ausztria vasárnaptól enyhített a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt beutazási korlátozásokon a Nagy-Britanniából, Oroszországból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Indiából, Nepálból, Botswanából és Zambiából érkezők számára – jelent meg aznap az MTI-n. A beutazóknak a kétszeri oltást, illetve a gyógyult státuszt igazoló angol vagy német nyelvű papírral, vagy negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, fennáll a regisztrációs és karanténkötelezettség is. Ez utóbbi alól csak a teljes immunitással rendelkezők élveznek kivételt.

Az Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (AGES) adatai szerint a negyedik hullám idén jóval előbb kezdődött, mint a második 2020-ban. Ötven feletti megbetegedési átlagot 2020-ban először szeptember 15-én mértek, hetekkel később, mint most – írja az MTI. Most is elsősorban a 15–24 évesek körében terjed a járvány. A tavalyi hasonló időszakhoz képest viszont kevesebb új esetet regisztrálnak az idősebb korosztályoknál, náluk jóval magasabb az átoltottság, mint a fiatalok körében. Ausztriában eddig 1447 ember – az összes fertőzött 0,22 százaléka – kapta el kétszer a koronavírust, 85 százalékukat nem oltották be.

Az egészségügyi minisztérium szerint október közepén kezdik meg a harmadik oltások kiosztását. Az azonban, hogy az emlékeztető oltás minden egészséges személy számára is szükséges lesz-e, még nyitott kérdés. Ausztriában eddig 5 396 102 ember kapta meg a Covid19 elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 015 795-en.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek