Döntött az Unesco: megfosztja világörökségi státuszától Liverpoolt

Liverpoolt megfosztották világörökségi státuszától, miután az ENSZ bizottsága úgy találta, hogy az új beruházások veszélyeztetik a város tengerparti területeinek kulturális értékét. A döntést az Unesco bizottsága titkos szavazását követően hozta meg kínai ülésén.

Liverpooli kikötő 2013-banForrás: Beverley Goodwin/commons.wikimedia.org

Mint közölték, az építkezések, mint amilyen az Everton FC tervezett új stadionja is, a történelmi helyszín "súlyos leromlásához" vezetnek. A döntést a város polgármestere "érthetetlennek" minősítette. "Világörökségünk soha nem volt jobb állapotban, mivel több száz millió fontos beruházásból részesült tucatnyi műemlék-épület és közterület is" - mondta Joanne Anderson. Mint hozzátette, a kormánnyal együttműködve vizsgálják a fellebbezés lehetőségét a döntés ellen, amely "egy évtizeddel azután történt, hogy az Unesco utoljára a városban járt, hogy saját szemével lássa azt".

Eddig a szervezet mindössze három helyszínt fosztott meg világörökségi rangjától a lista 1978-as létrehozása óta: az angol város mellett Omán arab arabbejza-rezervártumát 2007-ben és a drezdai Elba-völgyet 2009-ben. Liverpool egyébként 2004-ben kapta meg a címet a város történelmi és építészeti hatásának elismeréseként, mint a bbc.com híréből kiderül.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek